Den avgående EU-parlamentarikern Linnéa Engström (mp) tar strid för att EU-parlamentet ska bjuda in klimataktivisten Greta Thunberg. Hittills har parlamentet vägrat.

Unga Klimataktivister samlas kring EU-parlamentet som i dagarna hålls i Strasbourg. De får sitta på läktaren Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg är inte välkommen att tala.

– Vi vill ju att hon och de andra klimataktivisterna ska få adressera plenum, församlingen och politikerna här nere i Strasbourg och få en plattform att föra fram sitt budskap på eftersom de riktar sig så tydligt till politiker med IPCC-rapporten och så vidare, säger EU-parlamentarikern Linnéa Engström.

Ordförandekonferensen tar beslut om agendan. Men förslaget att Greta Thunberg ska få tala i parlamentet har stoppats. Det är inte normalt, anser Linnéa Engström.

– Vi har tidigare bjudit in aktivister från andra delar av världen. Det här är ett politiskt beslut.

Vad får ni för besked?
 – Att den konservativa och liberala gruppen inte ville bjuda in klimataktivisterna. Aktivisterna fick sitta på läktaren. Men vi kommer att fortsätta att pusha på för att Greta, som är symbol för rörelsen, får komma ner och tala.

Vad skulle det innebära om hon får komma ner och prata?
 – Det är ett väldigt mäktigt budskap.  Helt uppenbart engagerar hon unga människor och unga väljare. Det är en demokratifråga också.

Nästa steg är att försöka få in henne i någon av de återstående sessionerna före EU-valet i maj.

– Det finns tre tillfällen, men det är som sagt en politisk förhandling.

Linnéa Engström tycker att det är viktigt att Greta Thunberg kommer ner före valet.

– EU vill få flera att rösta, speciellt unga, så jag ser inte varför man inte ser den enorma fördelen av att ha Greta Thunberg här. Ingen av oss som sitter här nere drar ju sådana skaror. Det är idiotiskt. Det är inte konstigt att folk känner förakt för politiker när de stoppar en ung aktivist som engagerar folk. Från politisk håll har vi svårt att få unga att engagera sig i klimatfrågan. Men Greta Thunberg har verkligen lyckats.

Själv håller Linnéa Engström på att avsluta sin mandatperiod. Hon ska inte ställa upp i EU-valet.

– Det var tydligt från partiets sida att de inte ville att jag skulle kandidera. Då har jag sagt att jag fogar mig i det. Jag antar att mina profilfrågor inte passar in i deras strategi.

Vad ska du göra nu?
– Det är en öppen fråga. Jag ska flytta till Stockholm.   Jag ska göra något annat.

I Miljöpartiet?
 – Det tror jag inte. Jag är sugen på att fortsätta att jobba med hav. Jag har nu jobbat med all lagstiftning på området och vill gärna fortsätta.

Linnéa Engström kom in i EU genom att ta över Isabella Lövins portfölj då hon blev vice statsminister i regeringen 2014.