Svenska Greenpeace följer utvecklingen i Fukushima minut för minut och anser att det nu "inte finns någon som helst tvekan om att kärnkraften inte kan räknas som säker”.

– Våra tankar är hos det japanska folket. Det är fruktansvärt att de inte kan rikta sina resurser åt att ta hand om folket efter jordbävningen och flodvågen, utan att istället måste fokusera på kärnkraftverket, säger Isodora Wronski, ansvarig för klimat och energi.

 
Hon kritiserar de japanska myndigheterna.
– De har varit väldigt dåliga på att rapportera om de olika strålningsnivåerna i olika lägen. Enligt den senaste rapporten vet vi att någon form av brand har uppstått i reaktor enhet fyra på Fukushima 1 och det är därifrån strålningen kommer.
 
Hur agerar ni?
– Vi har våra internationella experter på internationell nivå. Sedan har vi ett japanskt kontor som jobbar med att få ut så mycket information till allmänheten som möjligt utan att för den skull spekulera eller oroa.
 
Vad gör ni i Sverige?
– Det händer saker även här. Imorgon ska Svensk Kärnbränslehantering (SKB), lämna in ett förslag om licensansökan på svensk kärnkraft. Detta samtidigt som man i Tyskland och andra länder tydligt går ut och säger att det som hände i Japan får dem att se över kärnkraften. I Sverige är tonläget helt annat.
 
Greenpeace kör en pågående online-kampanj i syfte att få folk att maila SKB om ”att ta sitt förnuft till fånga”
– De har fått svidande kritik, även från KTH-forskare. Japan har sagt att de har det säkraste kärnkraftverket i världen, vilket även svenska politiker och forskare står bakom. Det som nu har hänt borde leda till det inte finns någon som helst tvekan om att kärnkraften inte kan räknas som säker.
 
– Vi hoppas att riskerna nu är tillräckligt tydliga för alla och att man inte behöver fatta politiska beslut som sätter folk i fara.