– Filmen är en del av kampanjen Save the Arctic som har pågått under flera år. Målet är att skapa uppmärksamhet om vad som faktiskt händer uppe i Arktis. Oljebolagen är på väg dit. Den här filmen är särskilt riktad mot Shell då Obama-administrationen gett bolaget godkänt att borra redan till sommaren. Det saknas bara ett fåtal tillstånd, säger Ola Höiden, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige. 

Videoklippet illustrerar den mörka framtid som världen står inför om inte oljebolagens exploatering av Arktis stoppas. Genom att sätta eld på berömda landskapsmålningar vill Greenpeace påvisa de dramatiska effekter som Shells oljeborrande skulle få för miljön. 

Det är kommunikationsbyrån Don’t Panic och produktionsbolaget Partizan som har producerat kampanjfilmen.

Vad tror du kommer att krävas för att stoppa Shell?
– Uppenbarligen har oljebolagen en enorm ekonomisk och politisk makt. Vi vill starta en global rörelse mot Shell för att lyckas påverka politiska beslut som kan motverka deras planer. Under hösten så kommer det att hållas ett klimattoppmöte i Paris, det är av största vikt att det fattas goda beslut där.

Filmen sprids på nätet via kampanjsidan och Greepeace sociala medier; Twitter, Instagram och Facebook. Det är ett internationellt initiativ och Ola Höiden hoppas att många kommer att se och dela klippet i egna privata kanaler.

– Vi har även skickat ut en pressrelease, flera internationella medier har redan plockat upp filmen.