Grand Hotel har utsatts för en massiv protester i sociala medier och avbokningar efter att ha sålt levererar eventet European Freedom Awards till den högerpopulistiska organisationen Adde  och dito tankesmedjan Idde med bland annat Ukip och Sverigedemokraterna på plats i de anrika salongerna.
 
På sen söndag eftermiddag går Grand Hotels vd Pia Djupmark ut med en ursäkt.
”Vi har aldrig tidigare kommenterat eller recenserat våra gäster, och vi ska göra allt vi kan för att aldrig behöva göra det igen. Samtidigt är det viktigt för oss, och för alla som har en relation till oss, att vi denna gång bryter vår tradition av diskretion”, skriver hon.
 
Pia Djupmark berättar att hotellet, som ägs av Investor, hade tänkt bryta kontraktet, men inte gjort det.
 
”Något av det svåraste med detta har varit att så många trott att vi inte förstått, att vi inte haft någon moralisk kompass alls. Vi förstod. Men vi drog inte konsekvenserna av det och det var där det gick fel. Att bryta ett kontrakt är ett stort steg och där satt vi fast i vår tradition av korrekthet, att ett kontrakt inte ska brytas. I detta fall borde vi gjort det”, skriver Pia Djupmark, som anser att hotellet aldrig borde ha tagit bokningen.
 
”I efterhand kan vi konstatera att vi aldrig borde tagit bokningen. Vi kan också konstatera att vi borde ha brutit kontraktet så fort vi förstod att detta arrangemang kommer att skapa starka reaktioner både hos våra gäster och våra medarbetare. Det viktigaste vi har är vårt förtroendekapital och vårt renommé, båda dessa har tagit skada.”
 
Alla större bokningar ska framöver gå via vd. Pia Djupmark berättar att hotellet ska se över rutinerna på fler områden.
 
”Vi ska nu göra ett genomgripande arbete internt för att hitta ett förhållningssätt som respekteras av våra gäster, av samhället, och av våra medarbetare, samtidigt som vi kan fortsätta att vara en öppen och neutral mötesplats. Det är ett arbete som sätts igång omedelbart.”