Strax efter terrordådet mot svenska supportrar i Bryssel, fick Riks redaktion tillgång till klippet som visade hur islamist-terroristen besköt svenska supporters.

– Vi var först bland svenska medier och visade upp det på flera kanaler som X och Youtube, säger Jacob Hagnell, som sedan i höst kör Riks i egen regi.

Klippet är 23 sekunder långt, berättar han.

–  Man hör skottsalvor och ser terroristen jaga in personer i en fastighet och. Det är ett klipp från en person som står på andra sidan gatan och filmar. Det är precis innan matchen började. Filmklippet hade ett stort nyhetsvärde och allmänintresse.

Klockan 11 i dag hörde Google av sig. Klippet togs ner. Riks är nu blockerade en vecka från att lägga upp nytt innehåll.

–  De ansåg att det var ett chockerande innehåll. Men vi har lagt upp filmer som visar hur polisen attackerades under påskupploppen. Det var också chockerande. Google agerar godtyckligt och det är svårt att vara publicist.

Riks har försökt komma i kontakt med Googles Sverigechef Anna Wikland och de kontaktvägar som erbjuds.

–  Men det är svårt komma i kontakt med Google, säger Jacob Hagnell.

Hur påverkas Riks av nedstängningen?
– Det påverkar oss negativt. Vi har 650 000 återkommande tittare varje månad. Nu får vi styra om vår trafik till andra plattformar som Tiktok, Facebook och X som har en annan syn på yttrandefriheten och mer respekt för medier.

Dagens Opinion söker Google för mer info