Socialdemokraterna i Stockholm var inte sena med att hänga på med ett pressutskick med krav på att praxis för reglerna för barnsomsorgsgarantin skrivs om på kommunstyrelsens nästa möte.
”Det är fullständigt oacceptabelt att ställa föräldrar inför det här valet – föräldrarna måste få avgöra vad som är bäst för deras barn, ingen ska mot sin vilja behöva sätta sitt barn i en religiös förskola för att få barnomsorg”, skriver Roger Mogert, oppositionsborgarråd (s) i pressmeddelandet.
 
I pressmeddelandet benämns scientologerna som en religiös sekt och att det skett ”allvarliga missförhållanden” hos Förskolegruppen som driver Måsen.
 
Förskolegruppen är medlem i Friskolornas riksförbund där Gudrun Rendlingär förbundsjurist.
Så här kommenterar hon turerna kring Måsen.
 
 
Den fristående förskolan och en av era medlemmar Måsen, hängs ut som ett sämre alternativ, hur ser ni på det?
– Det ställs i dag höga krav på fristående förskolor som ska få godkända. Förskolan är alltså kvalitetssäkrad. Jag skulle gissa att de även har visat att de ska följa läroplanen som börjar gälla efter 1 juli.
 
Så Måsen håller tillräckligt hög kvalitet?
– Ja, om kommunen har utövat sin tillsyn. Stockholm stad är ingen kommun som slarvar, de har bra tillsyn.
 
Men föräldrarna vill ha en annan förskola. Hur ser ni på det?
– Jag tycker att skälet till att vi har olika huvudmän för fristående förskolor och skolor är att föräldrar ska kunna välja den skola som passar deras barn bäst. Det brukar ju fungera så för skolorna..
 
Vad tycker ni om att föräldrarna ändå hänvisas till scientologernas friskola?
– Det kan tyckas konstigt att föräldrarna blir hänvisad till en förskola med en pedagogik de inte vill ha. Då bör man ha möjlighet att välja en annan.
 
Vad ska det göras åt detta?
– Syftet med att man startar fristående förskolor är att man drivs av en idé och vill göra något specifikt. Föräldrarna bör kunna välja förskola utifrån det. Sedan är det en annan sak att det är kö till förskolorna. Men vi har inga synpunkter på att det finns en kö.
 
Vilka krav har ni på barnsomsorgsgarantin?
– Vi har vi inga krav alls på själva barnomsorgsgarantin, det är ett kommunalt åtagande och skyldighet. Men vi har synpunkter när det gäller ett gemensamt kösystem. En kommun ska inte självständigt kunna bestämma över de fristående förskolornas kösystem. De ska kunna ha en egen kö, om de vill, med utifrån givna förutsättningar.