Det var sommaren 2009 som regeringskansliet tog kontakt med Therese Reinfeldt. Förfrågan gällde ett vikariat som ämnessakkunnig. Tjänsten går ut på att rekrytera och nominera styrelseledamöter till statliga bolag. Therese Reinfeldt anställdes enligt ett beslut på Näringsdepartementet den 10 juli 2009. Hon fick en lön på 52 000 kronor per månad.
Therese Reinfeldt vill inte svara på frågor som rör hennes anställning och om hennes relation till statsministern.
– Jag utgår ifrån att jag anställdes på grund av mina meriter. Du försöker insinuera något och jag vägrar att svara på frågor som har med min familjesituation att göra. Dessa frågor är privata och jag blir illa berörd, säger Therese Reinfeldt och lägger sedan på luren.
 
Hon jobbade tidigare som rekryteringskonsult på Heidrick & Struggles AB i Stockholm samt på Talent Acquisition & Onboarding i London. Anställningen i regeringskansliet blev ett ekonomiskt lyft för Therese Reinfeldt. Inkomståret 2008 hade hon en deklarerad årsinkomst på 74 100 och 2007 hade hon en inkomst på 166 300 enligt skatteverket.
Frågan om Therese Reinfeldts anställning är ett känsligt ämne på regeringskansliet.
Therese Reinfeldts chef på enheten för statligt ägande Jonas Iversen ställer inte upp för en intervju utan väljer att svara på frågor via mejl.
 
Diskuterades familjebandet till statsministern när Therese anställdes?
– Ja
 
Ansågs detta vara känsligt?
– Detta diskuterades med ansvarig jurist. Det förelåg inga hinder för anställning
 
Vem tog initiativet till att Therese Reinfeldt anställdes?
– I samband med ett vikariat var Therese Reinfeldt en av flera kandidater som kontaktades av Enheten för statlig ägande.
 
Efter valet flyttades Enheten för statligt ägande där Therese Reinfeldt jobbar från Närings- till Finansdepartementet. Därmed hamnade hon i departement styrt av de moderata ministrarna Anders Borg och Peter Norman.
– En jurist har granskat ärendet och funnit att det är inte är en fråga om jäv eller olämpligt att anställa Therese Reinfeldt, säger Cecilia Aste, som är personalchef på Näringsdepartementet.
Vänsterpartisten Jens Holm anser att det är märkligt att en släkting till statsministern rekryterades till regeringskansliet.
– Regeringskansliet borde ha en bredare rekryteringskrets än familjen Reinfeldt, säger han.
 
Etikexperter som Dagens Opinion har pratat med anser att släktbandet mellan Therese Reinfeldt och statsminsitern kan vara knepigt. I vilken grad bestäms dels av hur mycket makt Therese Reinfeldt har och dels av hur nära hennes relation är med statsministern.
Etikprofessor Hans De Geer anser att man inte kan förbjuda statsministerns släktingar att söka jobb inom regeringskansliet.
– Däremot kan det vara journalistiskt motiverat att undersöka om det förekommit otillbörlig påverkan, säger Hans De Geer.
Programledaren på Agenda Karin Hübinette föll på jävaspekten sedan henens syster Hillevi Engström utsågs till arbetsmarknadsminister efter valet. Eva Landahl är redaktionschef på samhällsavdelningen på Sveriges Television.
– Jag litar på Karin och jag är övertygad om att hon skulle klara av att göra intervjuer med sin syster. Men det skulle alltid finnas några människor som skulle misstänkliggöra Karin för att vara undfallande mot sin syster.
Anna Unsgaard fick sluta på Rapport när hennes man Edvard Unsgaard blev pressekreterare åt statsministern.
 
Skulle en svägerska till en politiker kunna vara reporter på SVT?
– Det beror på hur nära relation de har och om de träffas på middagar. En nära relation skulle vara ett hinder, säger Eva Landahl.
 
Av Tonchi Percan