Moderatledaren Fredrik Reinfeldt hinner dock före sin huvudkonkurrent om statsministerposten. Han talar för tredje gången i rad i Gustavsberg. I år talar han lördagen 17 augusti. Den 25 augusti talar Stefan Löfven för andra gången i rad i Vasaparken i Stockholm.

Är Vasaparken en ny tradition för Stefan Löfven och Socialdemokraterna?
‑ Nej, tradition är det inte, och det är nog bara bra att byta då och då. Men Vasaparken ligger centralt och det är många som besöker den, inte minst barnfamiljer och ungdomar. I år hoppas vi dock på bättre väder än förra året – då öste det ner, säger Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö.
 
Vad hoppas ni få ut av sommartalet?
En bra start på hösten, precis ett år innan valspurten drar igång. Sommartalet är ett sätt att ladda upp och samtidigt ett bra tillfälle att visa hur vi vill möta framtidens utmaningar.
 
Varför lägger ni det åtta dagar efter Fredrik Reinfeldts?
‑ Det är nog mest en slump att inget av alla sommartal krockar. Vi valde den dag som fungerar bäst för oss, och det blev den 25 augusti, säger Nina Wadensjö.
 
Jan Björklund (fp) håller sitt tal i Göteborg 11 augusti. Annie Lööf håller sitt första sommartal 14 augusti på Djurgården i Stockholm. Jonas Sjötstedt talar för andra gången i Umeå 18 augusti. Jimmie Åkesson talar för tredje gången i Sölvesborg 24 augusti.

Först ut för säsongen var dock språkröret Gustav Fridolin(mp) som höll sitt sommartal i Vittsjö 15 juni i skånska Vittsjö.
Göran Hägglund (kd) ska inte hålla något sommartal.