Vad är drömspaningen i Almedalen?
– Jag hoppas få se mer av samtal och mindre av extremt riggade jättepaneler där folk rapar upp sina käpphästar. Det kan fortfarande ske under organiserade former, men klimatet borde kännetecknas av samtal istället för att folk drar sina vanliga haranger.
Hur ser utsikterna ut?
– Chanserna att det blir så är väldigt små. De flesta organiserar inte sina möten så. Jag är dock inte dummare än att jag vet att otroligt många möten i Almedalen tar plats utanför kalendariet, utanför omvärldens insyn. Där fattas många viktiga beslut.
 
Vad har du för förväntningar på veckan?
– Jag är en ganska luthersk typ och har förväntningar enbart på att Amensty gör en bra vecka, där vi får ut våra aktiviteter som vi planerat. Jag har ett väldigt riggat schema.
 
Vilken är din personliga favorit från förr?
– När dåvarande förbundsordföranden för RFSL, Sören Juvas, gifte sig på plats i Almedalen. Det var en läcker aktion och blev ett spännande event. Dessutom var det oväntat och blev uppmärksammat när man gör offentligt något som är privat. Som ett politiskt event betraktat tycker jag att det är det mest spännande som hänt hittills i Almedalen.
 
Men även året innan, 2006, var ett bra Almedals-år, tycker han.
– Det var ett bra tryck då och man kände att Alliansen var på gång. Dessutom var det första gången vi i Amnesty var på plats i en mer orkestrerad form. Det gav mersmak, men vi hade redan innan gjort ganska korrekta bedömningar om vad man bör och inte bör göra i Almedalen
 
Vilka är Almedalens do’s and don’ts då?
– Man bör ha en klar uppfattning om varför man är där och inte bara vara ett yrt höns och bara mingla. Visst kan man göra det också, men vår ambition är att vara synliga och värva fler medlemmar, men också att träffa centrala beslutsfattare och få dem att omfattas av vår uppfattning om mänskliga rättigheter.
 
Vad tycker du kännetecknar det som är hett i Almedalen?
– En stark betoning på synlighet, det som det pratas om. Det är ju lite knepigt eftersom det egentligen inte är svårt att skapa något som det pratas om. Den effekten kan man få genom att göra något dumt. Jag personligen är exempelvis extremt tveksam till Gudrun Schymans pengabål, men tycker att Frälsningsarméns snabba svar var otroligt smart. Min röst på hade legat på dem förra året.