”Den danska baksmällan kan bli mycket tung när befolkningen blir allt äldre och det inte finns vare sig människor eller resurser att ta hand om dem. Men det är ert och inte vårt problem. Jag vill i stället välkomna de nya danskar som inte känner sig välkomna i Danmark till Sverige”, skriver Fredrick Federley.
Det var när Danmark gick ut med sina planer på att sätta upp gränskontroller i Sverige, som idén till debattinlägget växte fram. Fredrick Federley som är Centerpartiets talesmans i migrationsfrågor bad sin pressekreterare kontakta danska medier.
– Jyllands-Posten nappade direkt, säger Fredrick Federley.
Han fortsätter.
– Danmark är ju ett av få länder i Europa med särlagstiftning för människor från olika länder. Och en hel del danskar som valt att gifta sig med någon från ett annat land har bosatt sig i Malmö. Då kan man ju lika gärna ta debatten hela vägen.
 
Vad har du fått för reaktioner.
– Responsen har varit jättebra bland bloggar och på twitter. De danska medierna har haft röda dagar, vi får se om Pia Kjaersgaard (partiledare för Dansk Folkeptarti) vaknar. Någon sverigedemokrat skrev och undrade ’vem är du att företräda Sverige i andra länder”. Jag är ju folkvald och företräder mina väljare.

 

År 2002 deltog Lars Leijonborg, dåvarande partiledare för Folkpartiet, i en klassisk tv-debatt med Pia Kjaersgaard där han i tv-sändning rev sönder en tidningsartikel kopplade en bild på en muslimsk kvinna till gängvåldtäkter.Se inlägget här.Fredrick Federley håller som bäst på att skriva ett debattinlägg om sexköpslagen beställd av norska Verdens Gangs politiska redaktör. Han tycker att svenska politiker borde debattera mer i internationella sammanhang.

 
– Vi påverkas av europeisk lag och det pågår en europeisk debatt. Gränserna existerar inte på samma sätt i dag och vad som händer i länder som Frankrike och Danmark påverkar oss. Men riksdagen är inte anpassad för detta. Vi har ju gott om pengar för EU-resor, problemet är att de inte får användas till att sitta i paneler och delta i debatter.
 
Är Fredrick Federleys internationella ansats ett försök att profilera honom när det ska utses en efterträdare till partiledare Maud Olofsson?
– Jag tar nog aldrig över. De finns andra kamrater som är bättre. Jag håller på Annie Johansson(riksdagsledamot och ekonomisk talesperson).