Gustav Nipe, förbundsordförande för Ung Pirat, berättar:
– Vi satte upp en grindantenn (långdistansantenn). Vi skulle se hur de reagerade. Vakterna började föhöra oss och krävde leg och ville veta vad vi skulle göra. Sedan ringde de sina chefer, men vi ville bara spana i luften och det är helt lagligt. Men de var väldig otrevliga och ville inte låta oss koppla in utrustningen. De skulle de gripa oss då. Så vi gick i väg. De verkar inte ha rent mjöl i påsen. De verkar vilja dölja något.
 
Vad hade ni räknat med för bemötande?
– Vi var vänliga och snälla, Men de var ovänliga. Hade de varit lite pr-mässigt duktiga hade de tagit dit en ansvarig person som hade kunnat berätta om situationen. I stället kom det beväpnade vakter.
 
Ni hade ju kunnat vara terrorister och planerat våldsamheter?
– Vi kom in peace, men de var väldig bryska. De vill inte säga vad de hette, men vill veta vilka vi var. De sa att de hade samma befogenhet att använda våld om poliserna. Men om de politiska beslutsfattarna och de tusentals personer som jobbar på FRA inte vill berätta vad de sysslar med, får vi lov att ta reda på det.
 
Finns det inget annat sätt att ställa frågan på?
– Jag har varit där (Lovön) på studiebesök och de sa inget. Politikerna säger inget. Vad ska man göra? Man kan inte bara acceptera att en myndighet spanar på alla digital kommunikation som passerar gränserna. Vi kan inte släppa det här, säger Gustav Nipe.
 
Fredrik Wallin, talesperson på FRA, känner till aktionen.
– Det var en liten händelse. De var här en timme och vi märkte inte av någon större uppståndelse, mer än dem själva. Jag vet att vakterna har varit och hört sig för med dem.
 
Hur ofta inträffar den här typen av aktioner på Lovön?
– Hittills har det aldrig hänt. Sedan är anläggningen ett skyddsobjekt med vakter.
Hur ser du på händelsen?
– Det är inte så mycket vi kan ha synpunkter på, säger Fredrik Wallin.