– Jag fattar inte hur det gick till. Vi tog hänsyn hur de små partierna skulle agera men det skulle inte ha rubbat vår majoritet enligt våra beräkningar, säger Ann-Catrin Lofvars landstigsråd i Dalarna och gruppledare för Miljöpartiet i SKL.

Hon har under gårdagen försökt få kontakt med statistiker och ledamöter i valnämnden för att få en förklaring på majoriteten svängde till Alliansens fördel.
– Jag är från Dalarna och där har Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet egen majoritet. Jag var övertygad om att det skulle räcka och att rösterna från Dalarnas sjukvårdsparti och ett lokalt parti från Borlänge inte skulle påverka utgången av valresultatet, säger Ann-Catrin Lofvars till Dagens Opinion.
Hon tycker också att det är märkligt att Alliansen fick en röst från Sverigedemokraterna i Skåne.
– Det skulle ha kommit tio sverigedemokrater för att rösta, men det kom bara nio. Därför fick Alliansen ett extra mandat. De kanske gjorde upp om det. Det vet jag ingenting om, säger hon.
Ann-Catrin Lofvars säger att det är ”förbryllande” hur små parter kan påverka valet och att hon i detalj skulle vilja titta på hur det gick till.
– Men vet aldrig hur de små partierna kommer att rösta. Men vi gjorde för bästa för att vinna valet till Sveriges Landsting och Kommuner, säger Miljöpartiets gruppledare i SKL.

Av Tonchi Percan