"Det är utmärkt att budgetpropositionen slår fast att användningen av fossila bränslen tydligt ska minska under mandatperioden, och att transportsektorn är nyckeln för att detta ska ske. Därtill är inriktningen att ”intensifiera insatserna för att nå en fordonsflotta som är fri från fossila bränslen” lovvärt och tydligt. Av denna intensifiering syns dock inte mycket i budgetpropositionen.
Generellt saknas konkreta satsningar, något som delvis förklaras av att kvotplikt och skatter på bränslen nu kommer att snabbutredas, men det finns en brist på konkret inriktning. När regeringen skriver under område 22 att ”År 2030 bör Sverige ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen”, så är det en tydlig glidning från den satsning som FFF-utredningen var:
* Förlängningen av supermiljöbilspremien är lovvärd och viktig, inte minst som signal till marknaden att uttalade styrmedel gäller. Men skrivningen ”men med ändrade regler”, som inte preciseras, skapar förnyad oro, och för 99 procent av fordonsmarknaden saknar premien relevans.
* Inga besked ges om framtiden för förmånsbeskattningen, bara en upprepning av att nuvarande styrmedel gäller till och med år 2016 – vilket redan idag är för kort tid, då de flesta förmånsbilar väljs på tre- eller fyraåriga avtal.
* Inget besked ges om bonus-malus-beskattningens utformning, även om man kan utläsa av finansieringen för supermiljöbilspremien att bonus-malus tänks träda i kraft år 2017. Ett år tidigare vore välgörande, eftersom vi till dess har mycket svaga styrmedel att välja miljöbättre bilar som inte är supermiljöbilar, t.ex. bilar för etanol och fordonsgas. Det vore också välgörande att tidigt slå fast om malusdelen avses gälla vid registreringstillfället eller för hela bilparken – detaljerna kan utarbetas senare.
* Ingen avsättning eller konkretisering av förslaget på 200 miljoner till laddinfrastruktur; rimligen ligger detta inom KLOKT.
* Gränsvärdet för fordonsbeskattningen sänks ett par gram, men ingen framtida kurva presenteras och sänkningen är för liten för att ha styrande effekt. Detta hade ju rent av gynnat intäkterna till statskassan.
* Drivmedelsbeskattningen och eventuellt kvotpliktssystem efter 2015 är fortsatt oklar. Det har i allmänna ordalag och utanför budgetpropositionen aviserats vissa höjningar av beskattningen på fossila drivmedel, men hur detta ska kombineras med EU:s regler om överkompensation är inte klargjort, inte heller vilken inriktning regeringen önskar för Sveriges kommande förslag om biodrivmedel som bör skickas till EU tidig vår 2015.
* Vägslitageavgiften för tunga transporter ska som ambition införas under mandatperioden. Det framstår inte som om den differentieras utifrån fordonens klimatpåverkan eller val av drivmedel och därmed saknas stimulans för att uppnå en fossilbränsleoberoende lastbilsflotta. Vi har efterlyst en miljölastbils- och busspremie vilket regeringen bör ta fram.
* Stödet till biogasproduktion är angeläget och det är positivt att det ska gälla i hela landet, men det behöver skyndsamt konkretiseras för att få igång investeringar. Därtill är det märkligt att ett särskilt stöd för produktion av biogas från t.ex. organiskt avfall ges, men inte för att göra biodiesel, biobensin eller etanol från samma råvara – trots att klimatnyttan är liknande och omställningen till förnybara drivmedel kräver denna bredd. Biogasen får dock lovord på flera ställen och lyfts fram som en lyckad satsning.
* Ingen klarhet ges i hur KLOKT ska utformas, vilket skyndsamt måste ske för att kommunernas, landstingens och de kommunala bolagens budgetar för 2015 ska kunna anpassas till detta. 200 miljoner kronor anslagna för 2015 och 600 miljoner för åren därpå räcker givetvis inte för att få till en bred omställning, varför det är angeläget att stödet fokuseras. Utgångspunkten att stödet ska ges till åtgärder som har störst klimateffektivitet bör innebära att transportsektorn prioriteras före bostadssektorn.
* 500 miljoner kronor i stöd till kollektivtrafik kan bidra till en påskyndad beteendeomställning. Norrbotniabanan presenters i budgeten, men i allmänna ordalag – och vi konstaterar att man tidigare bedömt andra satsningar inom kollektivtrafiken som mer kostnadseffektiva."
Mattias Goldmann, vd Fores
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...