– Jag tycker att Folkpartiet de senaste åren hamnat snett i integritetsfrågan. Vår roll borde vara att hitta balansen mellan rätten till privatliv och brottsbekämpning, istället har vi stått och hejat på, säger Mathias Sundin (fp).
Han kom in i riksdagen den 1 maj som ersättare för Karin Granbom Ellison och har efter bara en vecka redan skapat stor uppmärksamhet.
Den vikarierande riksdagsledamoten var nämligen ensam med sin åsikt i kammaren igår när han valde att trycka rött under voteringen och därmed rösta nej till regeringens proposition om att skriva om lagen om elektronisk kommunikation, LEK.
Lagen reglerar bland annat när brottsbekämpande myndigheter får hämta ut information om internet- och teleabonnemang. I dag lämnas sådana uppgifter ut vid brottsutredningar endast om brottet leder till något mer än böter.
Men med lagändringen, som klubbades igenom igår med 298 röster mot 1, får åklagare och polis från och med den 1 juli alltså begära ut uppgifter även vid misstanke om bötesbrott.
Trots att Mathias Sundin inte var den enda som var kritisk till regeringens förslag – både Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade åsikter om olika delar av lagen och lade fram motioner som alla avslogs – var han dock den enda som blankt sade nej till propositionen.
Bakgrunden till det gav han i ett
debattinlägg i Dagens Nyheter på onsdagen, där han förklarade sin syn på en ”oroväckande” trend med allt fler integritetskränkande lagar som FRA- och Ipredlagen. Dessutom går det inte ihop med Folkpartiets liberala grund.
På grund av sitt ställningstagande har Mathias Sundin på bara några dagar blivit en rikskändis och fått mycket beröm, inte minst från det egna partiet, som han valde att gå emot.
– Det har haglat in mejl och kommentarer på Twitter och Facebook, det har också ringt in. Det har varit extremt positiva reaktioner, framförallt från Folkpartilandet, säger han.
Många folkpartister anser, enligt Mathias Sundin, att Folkpartiet ”hamnat snett” när det gäller integritetsfrågor.
– De tycker att det är skönt att någon nu försöker korrigera kursen. Det är inga lätta frågor det här, det är en balansgång, men den har vi inte klarat av, säger han.
Men även mothugg har han fått. Bland annat
replikerade riksdagskollegan Anton Abele (m) att det är ”lätt att ta sig för pannan” när man läser Mathias Sundins debattinlägg, som enligt den unge moderaten ”hävdar att den nya lagen hotar yttrandefriheten”.
Mathias Sundin håller dock inte med.
– Tyvärr har han inte läst min debattartikel, för han skriver om att yttrandefriheten hotas. Det är oseriöst trams. Att han har en annan uppfattning har jag full respekt för, och jag har respekt för dem som bemöter mig i sak. Men han skriver om något annat, det är bara tramsigt.