Redan inför valrörelsen ifjol lovade partiledare Stefan Löfven att han skulle tillsätta en industrikansler, med syftet att få fram fler jobb inom industrin, och senaste beskedet är att en person ska vara på plats innan sommaren.
 
Exakt hur uppdraget kommer att se ut är fortfarande oklart, men nu har en folkpartistisk riksdagsledamot anmält sitt intresse för tjänsten. Detta som ett sätt att väcka uppmärksamhet och berätta vad partiet vill att kanslern egentligen ska syssla med.
 
Det är Said Abdu, Folkpartiets talesperson i näringslivs- och företagarfrågor, som skickat in sitt cv till statsrådsberedningen.
 
– Jag litar inte på att någon annan ser till att vi har en vettig näringslivspolitik, så om det krävs så tar jag jobbet, säger Said Abdu, som själv helst vill att det inrättas en företagarkansler då han menar att det finns ett viktigt signalvärde att visa att det handlar om alla företag.
 
I ansökningsbrevet berättar Said Abdu bland annat att han oroligt ser på när regeringen, trots allt tal om en aktiv näringspolitik, inte gör något för att förbättra situationen för landets företagare och snarare bidrar till en osäkerhet inom näringslivet.
 
”Som Företagarkansler kommer jag att arbeta för en företagsvänlig politik och för att ett bättre företagsklimat ska slå rot i Statsrådsberedningen och på Näringsdepartementet. Jag ser fram emot ett personligt möte där jag närmare kan få presentera mig själv och mina tankar”, skriver han i brevet.
 
– Vad som krävs är att man går från ord till handling. Jag upplever att man abdikerat helt inom näringspolitiken och den enda satsningen man gör på näringslivet är beskattning. I sitt budgetförslag aviserade man skattehöjningar som var 40 gånger högre än de företagsfrämjande satsningarna. Och propositionslistan ekar tom. Hittills, ser jag bara negativ effekter av att vi har ett nytt styre.
 
Du säger att man måste gå från ord till handling. Men om du nu skulle få jobbet, vad skulle du göra?
– Jag skulle försöka vända på skutan och först givetvis rädda det som går att rädda och sedan ta mig an våra stora utmaningar i globaliseringens tidevarv, som hur vi skapar jobb. jag tror inte att man kan göra som nu, när man egentligen hämmar drivkrafter och aspirationer, utan tvärtom bör dessa främja det. Där vill jag framförallt jobba med regelförenklingar och digitalisering, säger Said Abdu som menar att det även finns en hel del förslag att hämta från bland annat Alliansens entreprenörskapsutredning.
 
Du är hård i din ton och i din ansökan kallar du regeringen för en ”osäkerhetsregering”. Skulle Stefan Löfven verkligen anlita dig?
– Man får ta det med en nypa salt. Det är en lättsam reaktion på regeringens handlingsfallenhet. Det händer ingenting på näringsområdet, det enda man gör är att hämma drivkrafter och aspirationer.