Distriktet har beslutat om att hålla ett primärval i år inför landsmötet i höst.
 
Tanken är att låta partiledarkandidater åka till Östergötland för att kampanja och vinna medlemmarnas förtroenden som sedan i slutet av sommaren får rösta om vem de vill se som partiets nästa ordförande. Vinnaren får därefter distriktets alla ombudsröster i landsmötet i november, där partiledaren formellt väljs.
 
– Vi tycker att det är en väldigt bra process, där vi flyttar makten till medlemmarna och inte ligger hos oss som redan är i en position där vi kan påverka, säger riksdagsledamoten Mathias Sundin, ordförande för Folkpartiet i Östergötland.
 
Ungefär som i USA?
– Ja, precis. Östergötland blir Sveriges New Hampshire. Det här är första gången som det sker i Sverige. Inget annat parti har haft primärval. Vi hade ett sådant primärval till EU-valet förra året och det var väldigt uppskattat hos medlemmarna. Eftersom partiordförande är ännu viktigare så vill vi göra på samma sätt.
 
Enligt Mathias Sundin ska flera andra distrikt vara intresserade av att hålla primärval, men han känner inte till att något distrikt hittills beslutat om det.
 
– Önskemålet är att alla ska göra det så småningom, fast det är inte realistiskt för i år. Men jag tror att även ett primärval skulle ha en ganska stor betydelse för processen.
 
Ska man tolka det som att ni vill byta partiledare?
– Nej, hade vi velat göra det hade vi sagt att Jan Björklund bör avgå. Vi vill att partiledaren utses på det här sättet framöver och inte bara nu. Vi hoppas förstås att Jan kandiderar och berättar var han vill ta Folkpartiet och att andra kandidater gör samma sak.
 
Mathias Sundin avslutar:
 
– Folkpartiet befinner sig i ett allvarligt läge. Vi har tappat väljarstöd i 12 år. Vi måste verkligen byta riktning på partiet. Då tror jag att det är bra att det görs i den här formen, så att det inte sker bakom kulisserna, utan öppet för medlemmar och medier.