”Regeringen mest kostsamma åtgärder i Budgetpropositionen för 2012 är sänkningen av momsen på restaurang- och cateringstjänster. Rådet gör bedömningen att de beräknade effekterna på arbetslösheten och sysselsättningen av reformen är överskattade”.
Så heter det i Finanspolitiska rådets årliga rapport ”Svensk finanspolitik” som lämnas över till regeringen i dag. Enligt rådet är momssänkning ineffektivt och fungerar mer som ett branschstöd.
Olika momsskattesatser kan leda till att allt fler intresseorganisationer lobbar för reducerad moms, vilket riskerar att urholka konsumtionsskatten som skattebas, påstår rådet i rapporten. Istället föreslår de att regeringen antar en enhetlig moms.
Finansminister Anders Borg håller dock inte med i kritiken, utan säger i en kommentar att tillgänglig statistik ”pekar åt rätt håll”. Samtidigt ska restaurangpriserna enligt hans bedömning sjunkit med cirka 4 procent, jämfört med innan reformen.
– Det motsvarar en dryg tredjedel av den totala momssänkningen och tre fjärdedelar av den förväntade effekt för hela året som angavs i Budgetpropositionen för 2012. Vi ser också att försäljningen ökat i branschen. Vår sammantagna bedömning är därför att restaurangmomssänkningen hittills har haft positiv inverkan och förbättrat förutsättningarna att minska ungdomsarbetslösheten, säger han i en kommentar.
Finanspolitiska rådets rapport slår också fast att Sverige klarat sig bra genom den internationella ekonomiska krisen 2008, och att finanspolitiken ”framstår generellt som framgångsrik”.
Samtidigt får Anders Borg kritik för sina stora säkerhetsmarginaler, något som rådet anser skapar oklarheter om huruvida regeringen tycker att det finanspolitiska ramverket är tillräckligt. Där svarar finansministern att landet inte befinner sig i ett ”normalt läge”, och att de extra säkerhetsmarginalerna skapat handlingsutrymme för Sverige.
Rådet noterar också att regeringen inte föreslog de skattesänkningar som de avviserade ifjol i årets budget. Förändringen ”saknar stabiliseringspolitiska motiv. Det försämrade konjunkturläget talade snarare för en mer expansiv finanspolitik”, enligt rådet.