– Vi har inte vunnit konflikten än, men vi har vunnit en delseger. Det har betytt jättemycket, säger Fältbiologernas ordförande Salomon Abresparr.
 
Striden har pågått sedan flera år tillbaka, men det var inte förrän i somras som mediernas uppmärksamhet plötsligt riktades mot Ojnareskogen i området Bunge på norra Gotland. I juni meddelade Mark- och miljödomstolen att företaget Nordkalk får bryta kalksten i Bunges kalktäkt och därmed avverka skogen i väntan på ett överklagande.
 
Beslutet ledde till omfattande protester på plats dit Fältbiologerna skickade ut ett femtiotal demonstranter som slog läger i skogen. Avverkningarna stoppades i flera månader och flertalet aktivister greps dessutom av polis.
 
För Fältbiologerna och miljörörelsen i stort innebar protesterna och uppmärksamheten en ”boost”. Salomon Abresparr minns tillbaka på vad han nu kallar för ”en hel folkrörelse” på Gotland.
 
– Under den här perioden skapades stor massmedial uppmärksamhet. Många i Sverige började engagera sig, ha demonstrationer. Det var fantastiskt att se att så många engagerade sig. Både våra medlemmar men också annat folk som kanske aldrig tidigare hade demonstrerat. Det var häftigt, säger han.
 
– Ojnareskogen blev en symbol. Får man bryta kalk i det här känsliga området med världsunik natur så insåg man ju att det inte finns någon natur som går säker.
 
Tack vare protesterna ökade också Fältbiologerna sitt medlemsantal, som i dag uppgår till knappt 3 000.
 
– Jag har inga exakta siffror på hur många. Det var ingen dramatisk ökning, men vi har ändå märkt att det kommit fler medlemmar, säger han.
 
Sedan i oktober har Nordkalks maskiner stått tysta efter att Högsta domstolen beslutade om att tills vidare stoppa avverkningen. Men Salomon Abresparr berättar att båda parterna fortsätter sitt påverkansarbete.
 
I förra veckan hade Nordkalk till exempel ett seminarium i Visby och i februari bär det av till Stockholm för att på ett seminarium i riksdagen diskutera vad som skett i Ojnareskogen.
 
– På Gotland pågår det också mycket. En massa möten med alla engagerade där. De planerar också en resa till Skåne, där man bryter kalk genom att extrahera det ur dricksvattnet. Det är för att bemöta Nordkalks argument, att om man ska ha kalk måste man bryta den och förstöra naturen.
 
Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna har också bjudit upp EU-parlamentarikern Carl Schlyter (mp) från Bryssel för att på torsdag prata om vad EU kan göra för att stoppa kalkbrytningen.
 
– Han har varit engagerad i frågan. Nu är tanken att han ska få se det med egna ögon. Det kommer också vara ett öppet möte i Visby efter turen där man kan ställa frågor.
 
Några läger finns inte längre kvar i skogen efter vinterns ankomst. Men än har Fältbiologerna folk på plats, i ett gammalt militärsjukhus i närheten.