Bonnier News ser sig om efter en ny chefredaktör till Expressen efter Thomas Mattsson.

Han lämnar jobbet som han började på 2009. Thomas Mattsson ska inte ha något nytt jobb att gå till och någon ersättare är heller inte utsedd. Besked kommer sannolikt att ges på ett stormöte senare i dag.

Expressens kulturchef Karin Olsson, kvarstår som ställföreträdande ansvarig utgivare.

Expressens digitalchef Klas Granström utses till tf chefredaktör. Det spekuleras även i namn som TV4S programchef Viveka Hansson, Expressens redaktionschef Magnus Alselind och magasinschefen Anna-Clara Welander som permanenta efterträdare.

Bonniers ledning söker en chefredaktör som kan hitta synergieffekterna från alla dagstidningar inom Bonnier News, främst Dagens Industri, Dagens Nyheter och Expressen. Klas Granström har tidigare jobbat på Dagens Industri liksom på SvD liksom på Dagens Media.

Thomas Mattsson skriver i ett uttalande:

”Jag började på Expressen redan som 19-åring och har i tre sejourer arbetat i nästan 25 år på tidningen, varav de senaste tio åren som chefredaktör. Nu är det tredje gången som jag slutar. Yttrandefrihetsfrågor och vårt historiska uppdrag – kampen mot främlingsfientligheten – är alltid det viktigaste för en chefredaktör på Expressen, men Expressen vore inget utan sina fantastiska medarbetare. Jag vill tacka mina kollegor och Expressens ägare familjen Bonnier för att jag fick förtroendet att följa i så många stora publicisters fotspår”, säger Thomas Mattsson.