– Nu finns det en tydlig ja-sida och en tydlig nej-sida när det gäller kärnkraften i valet. Frågan är om Centerns väljare köper partiets omsvängning och motivering att det ändå inte kommer att byggas någon ny kärnkraft, säger Jessica Henryson, pr-konsult på Westander.
Hon tror att Riksdagens ja till ny kärnkraft, kan försvåra för förnybara energikällor.
– Beslutet innebär att inriktningen för framtidens energisystem blir otydligare. Ska vi satsa på kärnkraft eller förnybart? Det finns en risk att investeringar i förnybar energi hämmas, säger Jessica Henryson.
 Dock är hon inte övertygad om det verkligen kommer att byggas nya kärnkraftverk i Sverige.
– Om beslutet innebär att det faktiskt kommer att byggas någon ny kärnkraft återstår att se. Mycket pekar på att det blir för dyrt utan subventioner, säger Jessica Henryson.
– Hittills har energibolagen varit hänvisade till att lappa och lag befintliga reaktorer. Nu kan de väga den möjligheten mot att i stället ta de äldre reaktorerna ur bruk och ersätta dem med nya, säger Fredrik Fällman, konsult på pr-byrån Prime.
Han ser inte alls att Centerpartiet skulle gå försvagat ut omröstningen.  
– Beslutet stärker Maud Olofssons trovärdighet och ledarskap inom alliansen. Hennes agerande har satt punkt för mer än 30 år av borgerlig splittring. Energibeslutet sätter punkt för socialdemokratins förhoppningar om Centern som borgerlighetens svaga kort och möjlig samarbetspartner till (s).
Fredrik Fällman anser att omröstningen var en ”taktisk triumf” för Fredrik Reinfeldt.
– Han har fått socialdemokraterna precis dit han vill, till Miljöpartiet och Vänstern och långt från kärnväljarna i mitten.  
Inte nog med det, socialdemokraterna kommer i det rödgröna blocket kläms mellan partikollegorna mp och v och de egna sympatisörerna, om man får tro Fredrik Fällman.
– Det enda sättet för socialdemokraterna att visa samma enighet inom sitt samarbete är att vara tydlig mot Riksdagens beslut. Problemet är att man distanserar sig från en tydlig majoritet av sina egna väljare och industrifacken, säger han.