– Kan Ewa Björling utesluta att hon inte kände till avtalet med Saudiarabien?
 
Den frågan ställdes till handelsministern av Vänsterpartiets partiordförande Jonas Sjöstedt under en interpellationsdebatt på fredagsförmiddagen. Tillsammans med partikollegorna Torbjörn Björlund och Hans Linde attackerade han Ewa Björling med anledning av vapenaffären med Saudiarabien.
 
Torbjörn Björlund frågade var den moraliska gränsen för Sveriges vapenexport går och Hans Linde ville veta vad Ewa Björling gjorde under sina besök i Saudiarabien mellan 2007 och 2010.
 
Ewa Björling viftade dock bort kritiken. Hon hävdade att hon inte är ansvarig för enskilda ärenden och att hon under sina besök till Saudiarabien inte alls diskuterade vapenavtalet.
– Våra möten handlade om svensk miljöteknik, CSR, mänskliga rättigheter och hur vi motverkar korruption, var hennes svar.
 
Att Inspektionen för strategiska produkter, ISP, medverkar till ökad vapenexport ser hon inget konstigt i och dessutom tycker hon inte att myndigheten har agerat utanför de riktlinjer och den lagstiftning som finns i dag.
 
Hon ägnade också några minuter åt att prata om hur Vänsterpartiet tar varje chans de kan för att kritisera svensk vapenexport, något som fick de tre riksdagsledamöterna att reagera.
– Jag tycker det är pinsamt, svarade Hans Linde.
 
Under debatten ställde Jonas Sjöstedt dessutom krav på hennes avgång och hänvisade till hennes tidigare påstående om att hon inte kände till bulvanföretaget SSTI.
– Du har i efterhand medget att du känt till det. Det inger inget förtroende att aktivt sprida osanningar till svenska folket och till media. Hur ska vi kunna tro att du som minister någonsin kan bidra till att sprida ljus i det här?
 
Han lade till:
– Du står i samma situation som Tolgfors (tidigare försvarsminister, red.anm.) dagarna innan han tvingades avgå. Vi vet att du har talat osanning och vilselett.
 
Hans Linde konstaterade dessutom att Ewa Björling mellan oktober 2007 och september 2010 besökte Latinamerika en gång och Kina och Indien två gånger, enligt riksdagens utredningstjänst. Samtidigt åkte hon till Nordafrika och Mellanöstern hela 26 gånger, på besök hos länder som Libyen, Egypten, Bahrain och Saudiarabien.
– Alla länder vi nu känner till efter ett år av folkliga protester mot auktoritära styren.
 
Hans Linde nämnde också Ewa Björlings Syrienresa med en stor handelsdelegation, under vilken Ericsson ska ha lyckats sälja ett mobilsystem till landet.
– Samma system som regimen nu använder för att övervaka sin egen befolkning.