– Som folkpartisk har jag inte gett upp stöd euro som gemensam valuta, säger hon till Dagens Opinion.
Under torsdagen enades EU-länderna om ett nytt krispaket till Grekland. Privata aktörer kommer att bistå med 135 miljarder euro till Grekland under 30 år.
– Den här krisen visar tydligt att vi behöver mer regelverk, att vi behöver mera samarbete. Det är inte splittring som kan lösa kriser utan vi behöver fortsätta arbeta att jobba ihop, säger Birgitta Ohlsson.
 
Så du är optimist när det gäller både euro och EU?
– Det är oerhört viktig att vi fortsätter samarbeta. Det är mer av samarbete som är framtiden och inte splittring.
Den arabiska våren sätter också djupa spår i Eus politik. Birgitta Ohlsson avslöjar att en ny grannskapspolitik mot Afrika och Mellanöstern är på väg att tas fram.
– Allt flera europeiska länder måste göra sin hemläxa på den fronten. Vi tar nu fram en ny grannskaps politik där mänskliga rättigheter och demokrati måste prioriteras hårdare, mycket hårdare än man någonsin tidigare har gjort.
Enligt Birgitta Olsson revidera nu många EU-s länder sin tidigare politik mot många diktaturer i Afrika och Mellanöstern.
– Det är en resa som vi måste göra. Det är både jag och utrikesminister Carl Bildt som kämpar för att demokratin ska få en starkare roll i EU:s utrikespolitik just gentemot den delen av världen, säger Birgitta Ohlsson.
Tonchi Percan