Byråcheferna för Kreab och Miltton i Bryssel har svårigheter att peka ut nordiska eu-kandidater som sticker ut.

”Från ett Brysselperspektiv är det svårt att bedöma de nordiska valrörelserna. I Bryssel är det Margrethe Vestager Vestager (konkurrens-kommissionär) bland nordiska politiker som syns överlägset mest. Hon är som bekant en av de kandidater Liberalerna har fört fram, och den som deltog i den stora debatten i förra veckan. Om Brysselbubblan fick bestämma skulle hon ligga bra till som nästa kommissionsordförande. Men så är det ju inte”, berättar Karl Isaksson, managing partner Kreab Brussels, i ett mejl.

Han lägger till:

”De som gör avtryck i Bryssel är de som är toppkandidater eller allmänt kända, inte sällan för deras extremism. Den nordiska kandidat som förekommit i Brysselmedia är väl dansken (Joachim B Olsen) som gör reklam på en porrsida.”

Dock är det inget fel på intresset för valet i Bryssel. Det är ”enormt”.

”Hur kommer ett nytt parlament se ut, och hur kommer det att fungera? Man bör minnas att vi visserligen kommer att ha ett resultat på måndag morgon, men att det sedan kan ändras beroende på hur de politiska grupperna formeras. Kommer Macron och ALDE bilda en grupp? Hur många olika grupper av EU-skeptiker på högerkanten kommer det att finnas? Kan det skapas en tillräckligt stor grupp till vänster som gör att EPP hamnar utanför?

När valet väl är över på måndag, väntar nya bryderier:

”Ett första steg handlar om hur parlamentet kommer att formeras för att driva sin kandidat till kommissionsordförande. Och hur rådet kommer att ställa sig till den personen, och till hela spitzenkandidatprocessen. Samt ett andra mer långsiktigt steg som handlar om hur parlamentet kommer att formeras kring lagstiftning”, berättar Karl Isaksson.

Kaisa-Maria Soro-Pesonen, chef för Miltton i Bryssel är inte helt översållad av intryck av EU-kandidater.

– Om det finns några spännande vet jag inte, men det är klart att man lägger märke till de olika varianterna av populister och extremister. Både från Finland och Sverige kommer de att göra bra ifrån sig i valet och öka sina mandat. De består av en varierande skala och det återstår att se vilka profiler de tar i EU-parlamentet, säger Kaisa-Maria Soro-Pesonen, chef för Miltton i Bryssel.

Vilka ingår i gruppen extremister och populister?
 – Vi har Sannfinländarna i Finland, Sverigedemokraterna i Sverige och Dansk Folkeparti.

Kaisa-Maria Soro-Pesonen funderar en del kring hur denna grupp politiker ska samordna sig i EU.

– Både Sannfinländarna och Dansk Folkeparti ingår i den koalition som leds av (Matteo) Salvini och där Le Penn från Frankrike är den störst figuren. De coachas tillsammans av Steve Bannon till en enhetlig grupp som ska få mer sammanhållning och inflytande. Återstår att se hur mycket makt de får.

Kaisa-Maria Soro-Pesonen noterar från sin horisont i Bryssel ytterligare skillnader mellan Sverige och Finland samt Danmark.

–  En annan viktig sak, är att vi har många kända namn som står på återval från Finland och Danmark, men från Sverige har vi många nykomlingar. Det ska bli intressant att se vart de landar och vilket utskott de hamnar i.

Vad gäller utskotten har Kaisa-Maria Soro-Pesonen en mycket bestämd uppfattning:

– Det är viktigt att de söker sig till lagstiftande utskott, det finns vissa politikområden där EU har kompetens och stiftar lagar som utskotten för den inre marknaden och konsumentskydd (IMCO), miljö (ENVI), och industri (ITRE).

Kaisa-Maria Soro-Pesonen lägger till:

– Det kan låta mindre spännande med till exempel miljö, men det är extremt viktigt, som ENVI där man sitter och tar beslut om skogen, en ödesfråga för Norden.

Sverige tappar även Cecilia Malmström, EU-kommissionär och Cecilia Wikström, ledamot, två tunga liberala profiler.

– Det är synd att vi förlorar Cecilia Malmström hon var drivande och konstruktiv. Jag tror alla kommer att sakna henne.

– Cecilia Wikström hade en profil och var en tuff parlamentariker. Det krävs en del att fylla hennes stövlar. Samtidigt behöver EU-parlamentet nytt blod och nya krafter för det nya landskapet. Då känner jag att det kan vara bra med en ny generation parlamentariker, som bättre motsvarar folkets förväntningar.

Några nya politiker sticker än så länge inte ut för Miltton i Bryssel.

– De är relativt osynliga här, men syns mer nationellt. Margrethe är en politiker som alla tittar på och finns med i spelet som kommissionsordförande). Från Finland har vi Olli Rehn, riksbankschef och förra riksbankschefen Erkki Liikanen. Båda kan bli ordförande för Europeiska centralbanken (ECB).