I en debattartikel i Aftonbladet berättar Erik Ullenhag att han kastar in handduken. Därmed är Nyamko Sabuni Liberalernas nya partiledare.

”Efter att förbund, kommunföreningar, sidoorganisationer och medlemmar nu sagt sitt i en demokratisk process, inser jag dock att det inte finns ett tillräckligt starkt stöd för den idé som jag hade för vårt parti. Jag kommer därför inte ställa upp som partiledarkandidat på landsmötet. Mitt syfte var hela tiden att ena partiet, men i ett läge där många verkar vilja ha en annan politisk inriktning än den jag söker mandat för, är risken att splittringen ökar om jag fortsätter min kandidatur”, skriver Erik Ullenhag.

Han berättar också att han blev övertalad att kandidera:

”Efter att många partivänner uppmanat mig, valde jag att kandidera till partiledare för Liberalerna. Jag gjorde det eftersom jag är övertygad om att vi är många som ser att Sverige behöver en stark organiserad liberalism.”

Och som ett ”sista medskick” varnar han för Liberalernas samtalston i sociala medier:

”Tonen i sociala medier chockar mig faktiskt – och då är jag ändå van vid tuffa påhopp. Själv har jag blivit anklagad för allt från att vara för hedersförtryck och extremism, till att ha som grundidé att förstöra det Sverige jag är så stolt över. Tonen är hård och det gör mig särskilt bekymrad att jag också mött en väldigt tuff ton mellan partikamrater”.