Energiföretagen: För dyrt att bygga 1-2 reaktorer
– Vi välkomnar att regeringen utreder hur den finansiella risken kan delas mellan stat och näringsliv när ny kärnkraft ska byggas så att vi så snabbt som möjligt kan få ny planerbar elproduktion på plats, berättar Ted Lind, kärnkraftsansvarig på Energiföretagen, via mejl.
Han berättar vidare:
– Vi står inför en omfattande elektrifiering om vi ska lyckas fasa ut användningen av fossila bränslen och motverka klimatförändringarna. Vi ser att det framtida behovet motsvarar en fördubbling av nuvarande elproduktion, där vi ser att ny kärnkraft är av stor betydelse.
Vilka konsekvenser ser ni för era medlemmar?
– Det är för tidigt att uttala oss om, vi behöver analysera detta djupare och föra diskussioner med våra medlemmar för att få en övergripande bild av vad förslaget innebär för dem.
Kommer ni att agera remissinstans?
– Ja vi kommer att lämna ett remissvar och vi har tidigare lämnat ett inspel till utredningen. I det har vi bland annat pekat på ett flertal risker som behöver hanteras och adresseras vid en kärnkraftsutbyggnad, men exakt hur en riskdelning ska utformas har vi som branschorganisation inte tagit ställning till. Vi lyfter bland annat att det blir för dyrt att bygga bara en eller två reaktorer så det behövs ett program för att få till investeringarna. Vi konstaterar också att oavsett kraftslag är det viktigt att de politiska besluten håller över tid.
Vad i förslaget är ni positiva / negativa till?
– Det är viktigt att få ny planerbar och fossilfri kraft på plats så snart som möjligt och vi ser kärnkraft som en viktig komponent i det framtida energisystemet, därför välkomnar vi att regeringen utreder hur ny kärnkraft skall komma på plats. Det är dock ett gediget arbete som har tagits fram av utredningen och vi kommer behöva lite mer tid för att analysera förslagen och dess konsekvenser i detalj.
Hur kommer ni att agera framöver?
– Vi ser det som viktigt att ny kärnkraft kommer på plats under 2030-talet och kommer fortsatt att följa och bidra i arbetet med detta, men vi måste också underlätta för att få annan elproduktion på plats i det kortare perspektivet. Här ser vi att regeringen och riksdagen har en viktig roll att spela för att få även den elproduktionen på plats.
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.