Socialdemokraterna går till val på tre huvudfrågor: bekämpa segregation/kriminalitet, återta kontrollen över välfärden och skapa gröna jobb i hela landet.

Som ekonomisk-politisk talesperson har Elisabeth Svantesson ett något annat perspektiv.

– Plånboksfrågor kommer att vara stora i det här valet. Det har blivit dyrt att vara svensk. Allt fler upplever att det är dyrt att handla mat.  Det är dyrt att tanka bilen.  Är det dessutom så, som vi ser, att Riksbanken fortsätter att höja räntan och bolånekostnaderna ökar, ja då blir plånboksfrågorna stora.

När så mycket handlar om Rysslands krig mot Ukraina och när Socialdemokraterna försöker driva sina tre prioriterade frågor, hur får ni då fram plånboksfrågan?

– Därför att det är den frågan som väldigt många människor bekymrar sig över.  Man är orolig för den ekonomiska utvecklingen, man är orolig för hur man själv ska klara sin ekonomi.

Förutom plånboksfrågan tror Elisabeth Svantesson att lag & ordning och trygghetsfrågorna kommer att vara de absolut största frågorna.

Näringslivsfrågor kanske inte är någon valvinnare, men Moderaterna ser fler viktiga frågor för företagen i valrörelsen.

lönsamhet
 – Vi fortsätter att jobba för att det löna sig att driva företag. Den frågan otroligt viktig. Efter pandemin har jag prata med många, många företagare och det behövs regelförenklingar eftersom kostnaderna för det (regelkrångel) växer. Vi behöver se till att beskattningen är rimlig. Så att man kan anställa och växa.

tillståndsfrågor
 – Det har ju blivit ett haveri med tillståndsprocesserna i Sverige, som gör att företag inte kan växa som de behöver och vill.

energi
 – Energitillgången är nästan den viktigaste frågan företagare lyfter fram, att energisystemet har havererat.

Socialdemokraterna verka vilja ta åt sig äran av de gröna jobben som växer fram, bland annat i Norrland. Hur tänker ni kring det?
 – Industrin och det svenska näringslivet har ju haft en fantastisk utveckling på det görs på marknadsmässiga grunder. Teknikutvecklingen är fantastisk. Socialdemokraterna borde ge svar på hur både Norrland och Skåne ska ha el. Det kommer att krävas enormt mycket mer el för att dessa företag ska kunna växa. Det behövs mer el för att vi ska kunna ställa om. De är svaret skyldiga över hur det ska gå till. Där säger vi att vi nu måste satsa på kärnkraft för att klara detta.