Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde vill se ett stopp för EU-pengar till flygplatser. Samtidigt utvecklas eldrivna flygplan.

Jakop Dalunde lägger idag förslag om att EUs stora investeringsprogram EU Invest inte ska gå till investeringar i flygplatser. Det skulle innebära ett stopp för finansiering av flygplatser med EU-medel.
Förslaget kommer inför avhandlingen av EUs investeringsprogram, EU Invest, i parlamentets Transportutskott under torsdagen.

”EU invest har beskrivits som EUs nya flaggskepp som ska ge en injektion i ekonomin och ligga till grund för återhämtningen efter covid-19. När EU nu äntligen skapar en tydligare styrning för sina fonder genom EU Invest måste dessa miljardinvesteringar också styra mot ett grönare Europa, anser Jakop Dalunde.

Han vill att pengarna ska läggas på ”nattåg och tåginfrastruktur”.

”EU måste bidra mer aktivt i att bygga en stark tåginfrastruktur som binder ihop medlemsländerna. Med fler spårbundna resor över nationsgränser, inte minst genom nattåg, får vi en bättre mobilitet utan att samtidigt spela roulette med klimatet”.

Samtidigt utvecklas det klimatvänliga elflyget, som också behöver flygplatser.

”Varje transport som går från fossil till förnybar är bra. Problemet är att elflyget fortfarande är en avlägsen dröm som alternativ för såväl de långväga som de större flygtransporterna vilka står för en betydande klimatpåverkan. Klimatfrågan är akut här och nu. Vi kan inte sitta still i båten och hoppas på en lösning långt in i framtiden”, fastslår Jakop Dalunde.

Miljöpartiet hänvisar också till KTH-forskaren Jonas Åkerman som ”brukar säga att elflyg och vätgasflyg kommer vara för marginella företeelser de närmaste 30-40 åren för att ha någon effekt på utsläppen”.