Ekot, som drivs av Sveriges Radio, drabbas av två tunga förluster när Pontus Mattsson och Mari Forssblad går över till SVT inför valrörelserna 2014. Fredrik Furtenbach, inrikeschef och gruppledare för den politiska redaktionen, berättar att rekryteringen efter två ersättare är i gång.
 
– Vi kommer att annonsera externt väldigt snart. Vi vill ha in dem så fort som möjligt. Ansökningstiden går ut 7 januari.

Vad betyder tappet för er?
– Det är jättetråkigt eftersom det rör sig om två så väldigt duktiga personer. Men det är klart att jag förstår att de vill prova något nytt efter att ha jobbat här i ett par decennier.
 
Ekot siktar på att hitta två erfarna politiska reportrar. Redaktionen ska fullt bemannad bestå av sex reportrar på rullande schema, en EU-reporter, en politisk kommentator och Fredrik Furtenbach som gruppchef samt ytterligare en politisk reporter som jobbar för Studio ett.

Vilka är de viktigaste egenskaperna för reportrarna ni söker?
– De ska vara duktiga nyhetsjägare. Jaga egna nyheter är bland det viktigaste. De ska också kunna publicera sig på olika sätt, nyhetsinslag för Ekot, reportage för Studio ett och P1 Morgon och jobba för webben.

Vad har ni för mål för valrörelsen?
– Vi har inte gått ut med det än. Vi spikar det snart. Men vi kommer förstås vilja vara agendasättare. Vi brukar vara det mest trovärdiga mediet. Det vill vi fortsätta med. Men vi vill också ha mycket egna nyheter och vi ska försöka få till mer publikmedverkan än tidigare.

Ni är ju något av politikens facit, hur ser du på det?
– Det är roligt att du tycker det. Politik har alltid varit viktigt på Ekot. Nu har politik blivit hetare. Ett tag var det ett ämne på nergång. Nu är vi inne i en spännande period där mycket av samhällsdebatten handlar om politik. Politik som ämne är på väg upp.

Känner ni av ökad konkurrens när dagstidningarna trappar upp sin rörliga bevakning?
– Jo, den (bevakningen) har blivit vassare på att vara snabb. Förr var vi snabbast utan att anstränga oss bara för att vi jobbade på radio. Vi känner nu av hårdare konkurrens. Speciellt på webben. Vi jobbar med att stärka webben internt och pratar om hur vi ska stärka den ytterligare. Vi ska vara snabbare, men med trovärdighet.

Något klart inför valet 2014?
– Vi kommer att ha tuffa utfrågningar av listettorna inför EU-valet och partiledarna inför riksdagsvalet. Vi ska ha en slutdebatt och jag räknar med att vi kommer att hålla valvaka inför båda valen. Det är också klart att Tomas Ramberg ska kommentera hela valrörelsen.