Grillade ni korv?
– Vi grillade inte bara korv. Lägret är en gammal tradition de åren vi inte har val eller håller kongress. Men ingen har organiserat det på 15 år. Vi tyckte det var viktigt att samla förbundet och kicka i gång valrörelsen. Den politiska temperaturen behöver höjas.
– Vi grillade inte bara korv. Lägret är en gammal tradition de åren vi inte har val eller håller kongress. Men ingen har organiserat det på 15 år. Vi tyckte det var viktigt att samla förbundet och kicka i gång valrörelsen. Den politiska temperaturen behöver höjas.
Under lägret hölls olika aktiveter, seminarier och politiska tal.
– Vi hade många intressanta ämnen och föreläsare. Semiarierna är en del i vårt arbete att utveckla SSUs politik och fram nya program och påverkar Socialdemokraternas politik och hela samhällsdebatten.
Höjdpunkten?
– Jag kunde inte själv gå på så många seminarier, men av dem jag deltog i själv tycker jag ett seminarium med Carin Jämtin (partisekreterare) var intressant. Vi debatterade frågan som har diskuterats i 20 år, om det går att bygga en socialdemokratisk stat i bara ett land eller om globaliseringen har gjort det omöjligt. Det är absolut inte omöjligt.
Vad kom ni mer fram till under lägret?
– Vi har också ambitionen att ta tillbaka begreppet frihet. De senaste 20 åren har frihet definierats som valfrihet exempelvis vad gäller utgörare av välfärden och frihetsdebatten har förts på högerns villkor. Vi vill ta tillbaka begreppet nu.
Detta diskuterade under ett seminarium med Lars Engqvist som leder partiets programkommission och Mattias Svensson, redaktör på den liberala, fel, borgerliga tidningen Neo.
Stefan Löfven berättade under sitt tal på Almedalsveckan att partiet nu är kopplat till uttrycket ”hållbar frihet”. Kanske en framgång för SSU?
– Jag tror de har hämtat inspiration från SSU. Vi vill ha en frihet som inte går ut över någon annans. Vår syn skiljer sig från den klassiskt liberala, där frihet är en rättighet, som inte alla har möjligheter att ta. Den säger att alla har rätt att gå i skolan, men tar inte hänsyn till om alla har kunskaper eller pengar att gå i skolan. Vi säger att alla ska ha rätt att gå i skolan, men också att alla ska kunna ta sig rätten.
Vad är nästa steg i erövringen av frihetsbegreppet?
– Det är att bredda diskussionen. Då kan vi på allvar ta en debatt om vilket samhälle vi ska skapa och det blir lättare för väljarna att se de ideologiska skillnaderna. Moderaterna kan inte längre säga att de står upp för den svenska modellen, när det blir tydligt att deras frihet lämnar många människor kvar i ofrihet. Jag tror vi kan få en spännande och viktig ideologisk debatt om det. Det är den ideologiska debatten som på sikt bestämmer sakpolitiken och samhällsutvecklingen.
På lägret klubbades också en ny strategi som ska göra SSU vassare i opinionsbildningen.
– Tidigare har SSU tagit fram ett splittrat handlingsprogram på kongresserna som har kunnat handla om allt från socialismens förverkligande till om när snöskoteråkning ska vara tillåtet. Nu tar vi fram ett reformprogram med 30 reformer ur ett ungdomsperspektiv. Reformerna får gärna vara radikala, men de ska vara genomförbara. Med ett reformprogram blir det lättare att förstå vad vi vill och då blir vi viktigare i samhällsdebatten.
Vad tycker ni om Stefan Löfven?
– Han inledningstalade på lägret. Innehållet följde mycket det han sa i Almedalen, men det spontana intrycket när jag pratade med SSUare var att det var positivt. Det är bra att han kopplar ihop begreppet full sysselsättning med ett hållbart samhälle och att han inte räds de internationella frågorna, han tog upp Syrien i sitt tal. Promenaden upp till parkeringe på 200 meter tog honom 40 minuter att gå, eftersom så många ville prata med eller synas på bild med honom.
Liberala ungdomsförbundet har fått en ny ordförande, Linda Nordlund. Vad säger du om det?
– Jag känner Linda sedan tidigare. Jag känner henne som en väldig kompetent person som har en god förmåga att lyfta Lufs politiska approach. Jag hoppas hon ska utmana Jan Björklund och Folkpartiet mera. Under lång tid har de svikit många av sina socialliberala värderingar. De har blivit auktoritära och sneglar på opinionen. De skulle tjäna på att ta upp sina socialliberala värderingar.
Under lägret överlämnades även 1,7 miljoner insamlade kronor till Eskil Pedersen, ordförande för Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), för återuppbyggandet av Utöya.
Utvalda kategorier
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.