För Haparanda kommun, som ligger inbäddad mitt i Barentregionen är det gränsöverskridande arbetet centralt. Samarbetet med de andra länderna i regionen, Norge, Finland och Ryssland är i full gång. Men den norrländska kommunen nöjer sig inte med Barentregionen. Kina är näst på tur.
– Vi är den svenska stad som ligger närmast Kina. Järnvägen Haparanda -Shanghai är redan byggd, nu väntar vi bara på att få trafikera den, säger Sven-Erik Bucht, kommunalråd i Haparanda.
Varför är det angeläget?
– 30 procent av de produkter vi svenskar använder är importerade från Kina. Idag transporteras allt via sjöfart, vilket är en mycket längre väg. Dessutom fraktas det från östra Kina. Med järnvägen kan vi öka produktionen i västra Kina, som ju är närmare oss.
När blir järnvägstransporter till Kina verklighet?
– Eftersom allt är klart kan det ske inom ett år. Kineserna är oerhört intresserade, men det är mycket byråkrati att ta sig igenom.
Haparanda var länge en utflyttningskommun, men efter att Ikea stod färdigt har sysselsättningen i kommunen ökat. 800 fler jobb har tillkommit inom service- och detaljhandeln.
– Framtidstron har ökat. Vi har fått våra ungdomar att vilja stanna kvar i kommunen, säger Patrik Oja, som är kommunchef.
Men fortfarande är jobbfrågan viktig
– Vi måste få upp sysselsättningen och det jobbar vi med hela tiden. När försörjningsstödet ökade, ökade även våra kostnader i kommunen. Men vi har kommit igång med de gröna jobben nu, alltså jobb för arbetssökande i naturen. Ett tjugotal personer är igång, berättar Sven-Erik Bucht.
Han är missnöjd med den sittande regeringens jobbpolitik.
– Den röd-gröna regeringen gjorde ett bättre jobb. Kommunalrådet är själv i full fart med sin krysskampanj, men kommunen har i helhet en valbudget på 230 000 kronor. Den går att jämföra med förra årets budget, som begränsades till 25 000.
Haparanda kommun omsatte 2009 ungefär 480 miljoner kronor.