Det var i början av juli som sex personer med anknytning till ett kriminellt gäng ska ha misshandlat en facklig representant för Syndikalisterna, SAC. Gänget ska enligt facket ha varit utsänt av offrets arbetsgivare ”för att tysta honom i en pågående förhandling”.
I samband med misshandeln har SAC försökt sätta press på regeringen för en hårdare reglering av bemanningsföretagen. Hittills förgäves.
– Från regeringen och från statsmaktens sida har vi inte sett några reaktioner alls, konstaterar Jone Källsäter, presstalesman för SAC.
Däremot håller andra fackliga organisationer, som exempelvis flera LO-förbund, med i SACs verklighetsbeskrivning, berättar Jone Källsäter.
– Det är ju ett problem som vi upplever blir tydligare och tydligare.
Vilka åtgärder vill ni se att regeringen tar?
– En tydligare reglering av bemanningsbranschen, att man täpper till möjligheterna för grov svartekonomi för kriminella, att kunna tvätta sina pengar i den branschen.
Regelverket bör enligt SAC ändras så att företag som anlitar bemanningsföretagen får ett tydligare ansvar för alla som jobbar på arbetsplatsen.
– Restaurangerna och hotellen måste ta ansvar även om de har lejt ut sysslan på entreprenad, eftersom vi ser en massa exempel på hur personalen i bemanningsföretagen blir illa utnyttjade och rättslösa. De har skapat ett system med osäkra villkor som de av någon anledning i den här branschen anser passar rätt bra, säger Jone Källsäter.
Hur driver ni frågan?
– Genom traditionellt fackligt arbete. Vi organiserar medlemmar i dessa situationer och försöker steg för steg lyfta fram deras situation, göra det tryggare och mer överskådligt för dem genom att få till avtal med entreprenörer.
Men SAC står också inför vissa utmaningar, säger Jone Källsäter vidare.
– Våra medlemmar är ju anställda av en entreprenör och inte på den plats de jobbar. Då blir det svårt att ta till helt traditionella fackliga metoder, och det är därför vi söker andra vägar. Det kanske blir mer spektakulärt, som blockadlinjer utanför fastigheter eller lokaler där själva arbetet utförs. Det är lite annorlunda än hur det annars brukar se ut i andra fackliga sammanhang.
Oftast funkar det också. Men det förekommer misshandel och hot, som i fallet i somras. Jone Källsäter säger dock att det var ”exceptionellt” och att det oftast handlar om mer ”subtila” hot.
– Hoten handlar allra oftast om ekonomiska repressalier, som till exempel, Om det här inte passar så kan du se dig om efter andra jobb. Då handlar det om folks försörjning och existens, och blir oerhört kännbart.
Han fortsätter:
– Men den här typen av ren maffiaverksamhet är väldigt ovanligt. Samtidigt har vi fått in uppgifter från exempelvis LO-förbundet hotell- och restaurangfacket om att de också har fackliga företrädare som drabbats på liknande sätt. Så det förekommer.
Vad är det för status på misshandeln i somras?
– Det är polisanmält och det pågår en polisutredning.
Utvalda kategorier
Rolf van den Brink
DO JOBB
Inga lediga jobbannonser.