Det är Jennie Albinsson som har börjat i rollen som näringslivsexpert med inriktning på klimat och miljöpå hos Företagarna, som organiserar mindre företag. Hon ersätter Philip Thunborg som har gått till ett jobb som pa-konsult på A Beautiful Soup.

Jennie Albinsson kommer närmast från ett jobb som borgarrådssekreterare åt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (m), som förlorade till Socialdemokraterna.

– Jag var redo att sluta oavsett valutgången. Jag har jobbat många år i politiken och har känt ett tag att jag vill göra annat, säger Jennie Albinsson.

Hon såg att tjänsten annonserades ut och blev intresserad.

– Jobbet såg ut att passa min profil och med det jag ville göra. Jag blev kallad på intervju och på den vägen är det.

Vad ska du uträtta?
– Jag ska jobba för att ge företagen goda villkor så att de kan arbeta för klimatomställningen utan att tappa konkurrenskraft.

Jennie Albinsson utvecklar vad det handlar om:

– Grön skatt som är mer fiskal än att den gör nytta. Transportfrågan är viktig, inte minst den omdebatterade reduktionsplikten och vi vill utveckla inrikes- och utrikes-flyget, där Arlanda men även Bromma spelar en roll. Sist men inte minst är det energifrågan som är viktig för att företagen ska klara omställningen. Det handlar om att företag ska ställa om på rätt sätt. Det är lättare för många av de stora företagen.

Sverige har ju bytt regering, vad innebär det för ditt arbete?
– Ja, inriktningen i politiken har förändrats och det påverkar frågorna som regeringen driver. Det svåra just nu är att vi inte ved vad de enskilda ministrarna kommer att fokusera på.

Är din politiska bakgrund en fördel?
– Det hoppas jag så klart.

Vad får du för lön?
– Jag tror jag avstår att besvara den frågan. Det är mellan mig och min arbetsgivare.