Det är beklagligt att Erik Kristow är missnöjd med den demokratiska processen vid Dik:s extrakongress som avslutades den 23 mars. Det var första gången Dik genomförde en digital kongress. Som organisation har Dik lärt sig mycket av processen, både genom det egna arbetet och genom den kritik som nu framförs av Kristow.
Till varje ordinarie kongress utser Dik:s medlemmar 81 ombud som för deras talan på kongressen. De är valda fram till nästa ordinarie kongress, och nya ombud väljs. Det är reglerat i Dik:s stadga. Ombuden har i stadgeenlig ordning fått ta del av kallelser och handlingar inför kongressen. Samtliga medlemmar har genom nyhetsbrev och på Dik:s webbsida fått ta del av valberedningens förslag till ordförande. På kommentarsfält på webben och i chatt har alla medlemmar fått möjlighet att kommentera och diskutera, och även fått svar på sina frågor. Dik delar Erik Kristows åsikt att chatten kunde ha fungerat bättre och varit mer synlig.
Det har funnits en möjlighet att komma in med motkandidater till valberedningens förslag. Det inkom inga ytterligare nomineringar, och därför fanns det endast en kandidat för ombuden att rösta på vid kongressen. Det är inget som särskiljer den här kongressen från en ordinarie kongress, eller från andra organisationers förfaringssätt.
Erik Kristow uttrycker även ett missnöje med att Anna Troberg föreslogs till ordförande, och nu är vald. Hon har en bakgrund inom Piratpartiet, och är enligt Erik Kristow därmed färgad av deras åsikter gällande upphovsrätt.
Upphovsrätt har länge varit ett viktigt område för Dik. Upphovsrätten är ett brett område som inte bara handlar om musik, film och Pirate Bay. För Dik handlar frågan till exempel om orphan works, dvs verk som saknar känd upphovsman och därmed inte får användas, och om data mining, där nuvarande lagstiftning hindrar våra medlemmar från att använda digitaliserat material som bas i sin forskning. Självklart ska upphovsmän få betalt för sitt arbete, men upphovsrätten behöver reformeras så att den fria tillgången till kultur och information garanteras. Balansen mellan upphovsmän, rättighetsinnehavare, förmedlare och användare behöver förbättras för att stärka allmännyttan.
Dik uppskattar att den demokratiska processen kring kongressen har uppmärksammats och väckt debatt. Då kan Dik bli en ännu bättre medlemsorganisation.
Sara Roberts, vice ordförande Dik
Helen Hellströmer, vd Dik
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...