– Syftet är att vi vill bygga en trygg och klimatsmart framtid – tillsammans med Sveriges beslutsfattare. Vi behöver varandra, gruvan och politiken, säger Emma Härdmark, projektledare på Den Svenska Gruvan och kommunikationschef på Svemin.

Den Svenska Gruvan är ett branschinitiativ som grundades 2020 som branschens gemensamma röst till allmänheten med målsättningen att tydliggöra betydelsen av metaller och mineral, inte minst som möjliggörare för klimatomställningen.

LKAB, Boliden, Zinkgruvan, ABB, Epiroc och Sandvik finansierar initiativet Den Svenska Gruvan. Svemin koordinerar med hjälp av en projektledare.

Varför just en alla hjärtans dag-kampanj och ett kärleksbrev?
– Förre näringsministern Karl-Petter Thorwaldson satte fingret på något när han redan dag två på jobbet utbrast att han ju älskar gruvor. Hans efterträdare Ebba Busch ville inte vara sämre och sa samma sak när hon kom till Svemins stora Höstmöte i november. Och det var ju tur för vi hade redan förberett en hemlig present till henne, en glad kalasballong med just den texten.

I brevet nämns ingen specifik fråga.

– Det mesta kring gruvor och resten av basindustrin är tungt, hårt och allvarligt. Det handlar om geopolitik, ideologiska låsningar och gigantiska investeringar i banbrytande innovationer. Avgörande frågor för välfärd och framtid – rationella som går att räkna på. Men här finns också emotionella – gruvor betyder ingrepp i våra landskap – vi förstår det men precis som i seriösa relationer tar vår näring sitt ansvar. Det vill vi lyfta med brevet. Det verkar ibland vara lättare att flytta berg rent fysiskt än mentalt.

Brevet skickas i ett rött kuvert och med handskriven adress.

Vilka beslutsfattare skickar ni brevet till?
– Samma urvalskriterier som när USA väljer vilka de sluter samarbetsavtal med, the like-minded. Sen har vi lagt till några svårflirtade.

Hur ska ni ordna räckvidd för kampanjen?
– Vi räknar med viss delning i sociala medier.

Den Svenska Gruvan samarbetar med byrån Ingo.

– Men detta brev skrevs på planet till Luleå förra veckan. Av mig. Ingo hann inte ingripa. Får man en bra idé så får man, säger Emma Härdmark.

Alex Mörén