I en artikel på DN Debatt berättar Demoskop, som nyligen införlivade konkurrenten Inizio att företaget slutar använda telefon i sina väljarbarometrar. ”Idioti”, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

”Av ett slumpmässigt befolkningsurval saknas telefonnummer till 20 procent. Ytterligare 34 procent har fel nummer, svarar inte eller så når man en telefonsvarare. Och i vissa fall finns språk- eller hörselproblem”, skriver Karin Nelsson, vd, Anders Lindholm, senior advisor, Lars Lyberg, senior advisor, Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Bakom beslutet ligget ett metodtest som Demoskop har genomfört.  Två olika leverantörer av telefonintervjuer ska ha parallelltestats med två onlinepaneler som har olika källor. Vidare har en ”branschledande leverantör av urval” fått i uppgift att ta fram telefonnummer till ett slumpmässigt befolkningsurval.

”Vårt metodtest visar att det fortfarande finns svårigheter med att korrekt skatta SD-sympatier via telefonintervjuer. Efter att ha vägt för skevheter i urvalen underskattar telefonundersökningar andelen SD-väljare i föregående val med cirka 4 procentenheter”, skriver Demoskop-medarbetarna.

Och: ”Andelen som aldrig svarar på okända nummer är 10 procentenheter högre bland SD:s väljare (33 procent) än bland januaripartiernas (23 procent)”.

Av detta drar Demoskop slutsatsen att ”överge telefonintervjuer som metod i väljarbarometern, främst på grund av bortfall och vissa mätfel”.

Torbjörn Sjöström, vd för Novus, reagerar starkt och säger ”Idioti”.

På Facebook skriver han:

”Det Demoskop gör är att avfärda de metoder som finns pga anledningar de själva hittar på och att det dom gjorde som funkar egentligen inte funkar? Självskadebeteende?”

Han konstaterar vidare: ”Senaste valet var EU valet, Demoskop var inte ens med på banan, trots bästa metod? Deras sista eu väljarbarometer var mer än dubbelt så fel som Novus. Och sämst av alla”.

Och vidare:

”Men skippa telefon och du sparar mycket pengar, på bekostnad av säkerhet kring väljarbarometern”.

För det Demoskop också dödar här är slumpmässigt rekryterad panel. Glöm inte det

Om de släpper en sådan så funkar det inte heller enligt dom själva.