De två undersökningsbolagen Inizio och Demoskop slås ihop.

Sammanslagningen innebär att varumärket Inizio försvinner. Det sammanslagna bolaget ska heta Demoskop. Bolaget kommer att ägas av partners, men huvudägare blir Kreabs ägare och grundare Peje Emilsson, som också sedan tidigare är majoritetsägare i Demoskop. Affären innebär att Inizios vd Anders Lithner blir kvar som delägare, men hoppar av det nya bolaget för att jobba med Brand Metrics, som är sprunget ur Inizio.

Inizios medarbetare flyttar in till Demoskop på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Det sammanslagna bolaget får 25 medarbetare.

Tillförordnad vd är Demoskops tillförordnade vd Carin Wegenius. Hon säger:

 – Det känns väldigt kul. Våra bolag passar ihop och personkemin stämmer. Vi känner varandra och har drivit branschen framåt och har jobbat med metodutveckling.

Varför kommer detta nu?

 – Det känns helt rätt både tajmingmässigt och för att vi passar bra ihop. Vi ser en tydlig utveckling i branschen där det händer mycket med nya datakällor och nya sätt att analysera data. Många kunder göra saker själva och alla vill jobba datadrivet. Det ställer nya krav och det här är ett offensivt sätt att möta utvecklingen.