De kan bli Årets Gräsrot
juryn och allmänheten har sållat fram följande tre kandidater
Cherine Khalil
juryn och allmänheten har sållat fram följande tre kandidater
Cherine Khalil
För sitt engagemang för Syrien. Genom projektet Vinterhjälpen visade Cherine på ett enormt engagemang för Syriens befolkning. Vinterhjälpen samlade in över 400 000 kronor och Cherine reste själv till den syriska gränsen för att se till att pengarna distribuerades på ett bra sätt och för att rapportera tillbaka till alla vi som stöttade projektet från Sverige. Vinterhjälpen har visat på ett djupt personligt engagemang i en viktig politisk fråga – vi hoppas på en uppföljare för 2015.
Johanna Nordin
För sitt engagemang för EU-migranterna i Sundsvall. Johanna passerade en gravid 19-årig tiggare, istället för att bara gå förbi bjöd Johanna på mat och fick med hjälp av Google Translate i gengäld lära sig om den svåra situationen som många EU-migranter lever under. Svaret har än så länge blivit en insamling, två husvagnar som nödbostad till EU-migranterna och en studiecirkel i svenska för det 50-tal EU-migranter som finns i Sundsvall. Johanna har mött en svår politisk fråga med imponerande empati och engagemang.
Marie Persson
För att hon tagit en fråga som ligger långt från den stockholmscentrerade debatten. En fråga som numera ligger hos FN. Marie Persson har organiserat och mobiliserat lokalsamhället för att stoppa utbyggnaden av nickelgruva i Rönnbäcken utanför Tärnaby – ett projekt med potentiellt stora miljömässiga konsekvenser. Marie Persson har med andra engagerade byggt en organisation och ett samarbete mellan urfolk i världens alla delar och arbetat för att öka pressen av FN:s granskning av Sverige. Marie har visat på en imponerande målmedvetenhet och att engagemang och förändringskraft underifrån ger resultat.

Årets Gräsrot har haft en öppen nomineringsprocess där allmänheten uppmanats att skicka in sina egna nomineringar och kandidater via sociala medier. Gensvaret har varit stort, nästan hundra förslag har inkommit på kort tid. En jury bestående av Jakob Ohlsson, kampanjchef på Reform Act, Ida Strutt, grundare och partner på Reformklubben och Birgitta Pagot, VD på Reform Act har gått igenom bidragen för att hitta en person som utmärker sig genom engagemang, empati, driv som förändrar – underifrån.
Vem som vinner avgörs den 5 mars då eventet Årets Opinionsbildare hålls för första gången, kl 17-19.
Anmäl dig till evenemanget här: inbjudan@dagensopinion.se
Tipsa dagens opinion
Lämna ett tips till oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.
Lämna ett tips
Använd formuläret nedan för att tipsa oss. Observera att du är helt anonym och att källskydd tillämpas. Rätten att vara anonym är reglerad i svensk grundlag.