Artikeln publicerades ursprungligen i Dagens Opinions prenumererande veckomagasin Veckans Brief den 15 september.

Veckans Opinions uppgiftslämnare pekar på att både Kristdemokraterna och Liberalerna kommer att sitta i regeringen. Sett till mandatfördelningen och att även denna regering använder sig av drygt 20 statsråd skulle Moderaterna få 14, Kristdemokraterna 4 och Liberalerna 3 ministerportföljer.

Nära till hands ligger att Kristdemokraterna tar sociala frågor medan Liberalerna får ta sig an utbildningsfrågor. Tidigare skadskjutna Liberalerna håller på att mobilisera. Det diskuteras bland annat om Gulan Avci ska bli ny gruppledare efter partiets ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson som kan vara aktuell för en ministerpost. Gulan Avci förväntas kunna hantera den stridbara Anna Starbrink som kommer in från Region Stockholm till riksdagen där hon kan sätta käppar i hjulet för samarbetet med SD.

Ministerportföljerna behöver fördelas efter kön, geografi och förstås efter kompetens, belöning för lång och lojal tjänst.

De allra svåraste och tyngsta områdena under de närmaste åren blir energi, ekonomi, integration, kriminalitet samt Nato-medlemskap och EU-ordförandeskapet 1 januari – 30 jun. Här behöver den nya regeringen visa framgång, i vart fall inte köra i diket. Dessa områden bör Ulf Kristersson vara extra noga med att bemanna med rätt person. Här lär Ulf Kristersson inte chansa på personer han inte känner utan och innan. Även kulturområdet blir mer stigmatiserat än vanligt eftersom den tilltänkta regeringskonstellationen vill se över public service.
Sedan finns något mindre känsliga områden som social, näring och arbetsmarknad.

Här följer en lista över namn som är självklara, diskuteras eller borde diskuteras.

statsrådsberedningen
Blir extremt viktigt i att hålla samman en aldrig tidigare prövad regeringskonstellation, sannolikt kommer något samordningskansli att inrättas här. Statssekreteraren för statsrådsberedningen blir Ulf Kristerssons närmaste och mest kritiska medarbetare.

Lämpliga statssekreterare kan vara Irené Svenonius, sannolikt avgående finansregionråd i Stockholm som lär var en fena på nitisk kontroll och organisation. Hon sitter även i partistyrelsen.

I sammanhanget nämns även den förra statssekreteraren Hans Lindblad, men möjligen har han hunnit bli lite dammig efter nio år som riksgäldsdirektör.

Mikael Sandström, statssekreterare på samordningskansliet på statsrådsberedningen 2006–2014 och kursare med Magdalena Andersson på Handels, idag konsult på Diplomat, är ett namn att ha i åtanke.
Moderaternas stabschef Johan Stuart kan tänkas ha ett finger med i spelet. Här behöver Ulf Kristersson folk han verkligen kan lita på.

Under statsrådsberedningen kan även en EU-minister med ansvar för ordförandeskapet inrymmas.
En lämplig person för arbetet är den förra partiledaren Anna Kinberg Batra, som dock tycks uppskatta sin fria roll med bland annat uppdrag som styrelseordförande i Soltech.

En möjlig presschef för Regeringskansliet, förutom Ms nuvarande presschef Niklas Gillström, är Anders Edholm, idag komchef på SCA.

Talskrivaren Alexandra Ivanov kan få en framlyft roll här.

arbetsmarknadsdepartementet
En viktig uppgift blir att upprätthålla arbetslinjen och skifta folk från bidrag till jobb och säkra kompetensförsörjningen för näringslivet, samt hålla fackförbunden på hyfsat gott humör.

Mats Green från Husqvarna är Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, sitter i partistyrelsen och har på pappret de rätta meriterna. Men om departementet ska styras av något annat parti kan de ekonomiskpolitiska talespersonerna vara Mats Persson (l) och Jakob Forssmed (kd).
Här kan finnas en roll för Karin Svanborg-Sjövall, tidigare Timbrochef som under valrörelsen har jobbat för Moderaterna. Och någonstans, kanske här, borde pläggskalven och den nuvarande Timbrochefen Benjamin Dousa få en roll, säg som ”utanförskapsminister”.  Om han vill ha den.

finansdepartementet
Hur Finansdepartementet organiseras är av yttersta vikt för Ulf Kristersson.  Finansdepartementet kommer att få en avgörande betydelse för hur väl en regering ledd av Ulf Kristersson kommer att lyckas. En av de första uppgifterna blir att få en budget på plats. Ulf Kristersson är inte oerfaren, han var Moderaternas finansministerkandidat under den tid Anna Kinberg Batra ledde partiet 2015 – 2017.
En given finansminister för en kommande högerregering är Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.  Till departementet hör sannolikt även en finansmarknadsminister och även här talas det om den välutbildade och erfarna Anna Kinberg Batra, som liksom Elisabeth Svantesson har varit ordförande i Finansutskottet.

Det kan också tänkas att Moderaterna bjuder någon av de andra möjliga regeringspartierna, L och KD, på just denna post. I så fall ligger Liberalernas och Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talespersoner Mats Persson respektive Jakob Forssmed. Kristdemokraten Mats Odell var finansmarknadsminister under Allians-tiden.

Erik Thedéen, tidigare moderat statssekreterare hos finansmarknadsministern, nu generaldirektör på Finansinspektionen och på väg till ett jobb som chef för Riksbanken är ett annat blytungt namn.

Sannolikt finns flera långvägare som tycker att det är dags att få växla upp, Niklas Wykman, andra vice ordförande i skatteutskottet är en sådan. En tung plats på Finansdepartementet, kanske som statssekreterare.

Carolina Lindholm, doktorand i nationalekonomi på IIES vid Stockholms universitetsatt i den i dåvarande finansminister Anders Borgs (M) stab. Hon har även jobbat som Moderaternas budgetchef och är ett namn som nämns kring utnämningarna till finansdepartementet.
Moderaternas nuvarande budgetchef Johan Paccamonti, har även jobbat som stabschef och har på pappret tunga meriter för ett jobb på ett M-lett finansdepartementet.

Moderaternas chefsekonom Jesper Ahlgren har på sitt cv sju år i finansdepartementet. Nu är frågan om det kan bli fler?
En annan tung statssekreterare-kandidat är Susanne Ackum, idag dekan vid ekonomihögskolan på Linnéuniversitetet, men med nio års erfarenhet från Regeringskansliet.

Ett annat namn som nämns är Björn Olsson, idag rådgivare på banken SEB med en bakgrund som ekonom på Bankföreningen och budgetchef i Malmö. Meriter som skulle komma till pass kring en finansmarknadsminister.

försvarsdepartementet
Moderaternas försvarspolitiska talesperson Pål Jonson anses duktigt men är han redo att axla ett helt departement med kriget in på knutarna? I den senaste Alliansregeringen var den tidigare yrkesofficeren Karin Enström försvarsminister.  Hon kommer att tappa sin plats som KU-ordförande till oppositionen och kan axla en ministerportfölj. Men här ställs Ulf Kristersson inför ett dilemma. Karin Enström är nämligen syster till Henrik Landerholm, generaldirektör för den nya Myndigheten för psykologiskt försvar och tippad både som försvarsminister och utrikesminister. Är regeringen stor nog för ett syskonpar?

infrastrukturdepartementet
Området infrastruktur blir allt viktigare och mer utmanande med tåg och flyg som inte går som de ska och stora behov av underhåll och utbyggnad.

Här är Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhous en lågoddsare men även Kristoffer Tamsons, sannolikt avgående trafikregionråd i Stockholm nämns flitigt.

justitiedepartementet
Här ska det skapas hårda tag mot de kriminella gängen och upprättelse för brottsoffren. Namnen det står mellan när det gäller att efterträda justitieminister Morgan Johansson (s) verkar vara den rättspolitiska talespersonen Johan Forsell (m) och partisekreteraren Gunnar Strömmer (m) med en juristexamen i bagaget.

Frågan är om Moderaterna liksom Socialdemokraterna vill inrätta en migrations/integrations-minister här eller om det ska ligga som ett eget departement. Här kommer det att handla om att minska invandringen och öka utvandringen, känsliga frågor.  Självklar integrations/migrations-minister är oavsett Moderaternas migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson Maria Malmer Stenergard.

Möjligen hamnar bostadsfrågorna här och då nämns Viktor Wärnick, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.

Behövs en inrikesminister? Då är ordföranden för Växjös kommunstyrelse Anna Tenje och Skånepolitikern Peter Danielsson, ordförande i SKR två tunga namn.

kulturdepartementet
Tillsättningen av nyckelpersoner kommer sannolikt att skärskådas extra av Sverigedemokraterna som drömmer om traditionell kultur à la Evert Taube, som partiledaren Jimmie Åkesson älskar att tolka i sin karaoke-anläggning i Sölvesborg. Både SD och KD har uttryckt tankar om att ansa public service så ministerportföljen innehåller ett visst mått av ormbo. Detta departement kan nog Moderaterna tänka sig släppa ifrån sig och då är det sannolikt KD som ligger närmast.

KDs EU-parlamentariker Sara Skyttedal är ett intressant namn, om det ska chansas. En tryggare lösning kan vara den förra journalisten Andreas Carlsson, påläggskalv och gruppledare (kd) och suppleant i kulturutskottet.

En moderat variant skulle kunna vara Stockholms avgående kulturborgarråd Anna König Jerlmyr eller hypotetiskt även skribenten Alice Teodorescu. Mer troligt är då Ulf Kristerssons nära bekant SvD chef för ledarsidorna, Tove Lifvendahl, som skulle göra Moderaterna men kanske inte Sverigedemokraterna nöjda. Gardera med Dagens Industris politiska chefredaktör PM Nilsson, som har haft vissa moderata, politiska ambitioner.

Den populära och belästa och konservativa talmannen Andreas Norlén snackas det om. Han är definitivt en kulturminister de flesta skulle kunna enas om.

miljödepartementet
Här ska miljöbleka Annika Strandhäll (s) ersättas som klimatminister.  En ganska given moderat klimatminister är talespersonen Jessica Rosencrantz.

näringsdepartementet
Kan lånas ut till något av de mindre partierna. I så fall är Liberalernas och Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talespersoner Mats Persson respektive Jakob Forssmed tänkbara.

Kan populära Lars Hjälmered vara ett alternativ torts att han har meddelat att han ska lämna riksdagen och rollen som skolpolitisk talesperson?

Entreprenören Gunilla von Platen nämns som ett utanför-lådan-alternativ.

Socialdemokraterna har under näringsdepartementet lagt en landsbygdsminister. Det skulle kunna drivas av någon kristdemokrat, partiet pratar gärna om ”hjärtlandet” och har kört igång ett eget bondeförbund.  Där är bonden och kd-ledamoten John Widegren ett namn.

Ett spännande namn är Anna-Karin Hatt, ordförande för LRF och tidigare chef för Almega och tidigare energi och it-minister för Centerpartiet i Alliansregeringen 2010-2014.

socialdepartementet
Bör vara tingat av Krisdemokraterna med KD-ledaren Ebba Busch som självklar socialminister.

Socialdepartementet blir viktigt när det gäller att tillfredsställa SD som inte vill kapa på sjukersättningar, pensioner och sjukskrivningar, något som Moderaterna kan ha en annan uppfattning om.

Frågan är om Ebba Busch även ska agera sjukförsäkringsminister?

Kanske vill KD (och SD) även utse en hälso/äldreminister, något som skulle kunna axlas av kd-ledamoten Acko Ankarberg Johansson.

M-ledamoten Camilla Waltersson Grönvall är ett namn som nämns för en roll i socialdepartementet och det gäller även Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordquist.  Det snackas om att Liberalernas tidigare partisekreterare Juno Blom ska få en roll.

utbildningsdepartementet
Utbildningsområdet är vikt åt Liberalerna, om de nu får sitta i regeringen, med partiledaren Johan Pehrson som given utbildningsminister. Här kan finnas plats för fler ministerposter.

utrikesdepartementet
Det dröms en hel del om olika M-storheter på utrikesministerposten som de förra partiledarna Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt och sant är att det nog behövs en slipad person. Ett väl klippt och skuret alternativ är diplomaten och ambassadören Diana Janse, som har jobbat på UD under Carl Bildt och det sitter ju inte fel att hon kandiderade för Moderaterna till riksdagen i årets val (2022). Hon kan sannolikt hjälpa till med att baxa Sverige in i Nato. Diana Janse kan även vara aktuell för rollen som statsministerns statssekreterare. Också Henrik Landerholm nämns som tänkbar utrikesminister.

Ulf Kristerssons team funderar nu på vilka befintliga personer på UD som kan användas, men hittar enligt Veckans Briefs uppgiftslämnare ”mest sossar”.

Kanske behöver Emilie af Jochnick Savén, tidigare polsak för Carl Bildt hämtas hem från ambassaden i Warszawa.

Under utrikes brukar finnas en exportfrämjande handelsminister.

Kristofer Fjellner, en riktig långvägare inom Moderaterna alltid med utrikes och handels-lampan påslagen och idag chef för tankesmedjan Ephi, är ett namn som torde finnas med i diskussionerna.

Maria Rankka, tidigare chef för Timbro och Stockholms Handelskammare är ett namn som alltid kommer upp i den här typen av diskussioner.

EU-parlamentarikerna Tomas Tobé och Jesscia Polfjärd kan inte räknas ut i spelet om jobb på UD.