För sjunde året utser Dagens Opinion Årets Opinionsbildare för år 2020 i fem kategorier. Här är vinnarna.
Vinnarna tillkännagavs på direktsänd gala från Fotografiska i Stockholm. En jury har först utsett tre finalister i varje kategori och slutligen en vinnare.

Priset för Årets Politiker gick till kultur och idrottsminister Amanda Lind (mp), med motiveringen att hon har stått upp för mediernas utsatta situation under pandemin och rakryggat och renhårigt tagit den oförsonliga debatten om mediernas roll i demokratin.

Årets Samhällsbyggare, ett pris som Dagens Opinion har instiftat tillsammans med Afry, gick till Bodil Eriksson, vd för Volvo Car Mobility. Motiveringen lyder: Årets Samhällsbyggare har självständigt och visionärt med sitt team drivit framtidsområdet mobilitet med nya, avgörande sätt att tänka kring resande, fordonsägande och effektivisering av fordonsflottan, och det med internationella ambitioner.

Årets Ledarskribent är Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider. Han ”stod som en produktiv fura i det dimmiga svenska åsikts- och debattlandskapet och fortsatte att överraska med en poetisk verktygslåda och ett utomordentligt stilistiskt hantverk”.

Tobias Baudin, förbundsordförande för Kommunal fick utmärkelsen Årets Opinionsbildare. Motiveringen är att han svängde skickligt till vänster och till höger och kom i mål med rekordresultat för förbundets medlemmar i form av förbättrade lönevillkor och avtal.

Årets Opinionsentreprenör hämtades hem av kommunikationsbyrån Kreabs grundare och ordförande Peje Emilsson, som ”gjorde bedriften som ingen tidigare har gjort i Sverige, firade 50 års entreprenörskap med en och samma byrå, Kreab”.