I dag invigdes datamässan Gamex i Kista i Stockholm. Mässan invigdes av Ewa Björling, som strosade runt bland montrarna i någon timme.
 
– Jag är bra på Super Mario Kart. Det är det enda spelet jag slår mina barn i. Jag spelar också Wordfeud med min pappa. Han är 80 år. Jag har köpt en padda åt honom, säger Ewa Björling.
 
Dataspel är en av de kreativa näringar som Ewa Björling har bestämt sig för att lyfta fram utomlands tillsammans med Svenska Institutet och Exportrådet. En skillnad är att Ewa Björling vill driva på för ett nordiskt samarbete inom dataspelsbranschen och gör jämförelser med det nordiska gruvsamarbetet Nordmin, som hon vill få igång under det ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet 2013.
 
– Båda branscherna har det gemensamt att det krävs kapital- och kompetensförsörjning. Det vi kan göra är att titta på teknikutbildningar, precis som i gruvnäringen.
 
Under året har inom det Nordiska ministerrådet startats ett dataspelsinstitut, som ska bevaka de nordiska spelutvecklarnas intressen. Även under det svenska ordförandeskapet ska institutet drivas vidare.
– Som nordisk samarbetsminister vill jag att den miljard kronor vi har i budgeten, blir mer rörlig så att pengarna kan användas där de bäst behövs.
 
Branschföreningen Dataspelsbranschens talesperson Per Strömbäck är nöjd med utvecklingen i branschen. Under 2011 ökade den med 96 procent till 2,31 miljarder kronor, varav Mojang, företaget bakom Minecraft, stod för hälften. Men han varnar för ökad konkurrens från Kanada som har infört ett system där dataspelsföretag kan få tillbaka 40 procent av lönekostnaderna.
 
– Det är aldrig bra med osund konkurrens. Vi kan jobba med den frågan inom EU. Vi kan ha en bra digital infrastruktur och se till att ha bra villkor för att starta företag och anställa, säger Ewa Björling.
 
– Kompetent personal, flygplatser och digital infrastruktur är hygienfaktorer för länder som alls vill vara med och tävla, säger Per Strömbäck.
Han tror inte på Ewa Björlings strategi att slå ett slag för frihandeln via EU.
 
– Vår erfarenhet är att det finns lite att vinna på att vara schyst. Kanadensiska myndigheter agerar som säljare och är ute aktivt och försöker få våra företag att flytta dit. Det bjuder på hockeyresor och har helt annat sätt att driva myndigheter på.
 
Ännu har Kanada inte lyckats få över något svenskt företag.
 
– Men de största dataspelsföretagen i Kanada sysselsätter 2 000-3 000, medan våra största är 200-300. Norska Funcom var värderat till 2 miljarder på Oslo-börsen, men har nästan helt flyttat till Montreal.
 
Sammanhållningen i EU tycks heller inte så god.
 
– Storbritannien försökte stoppa Kanada i WTO. Men det var inte möjligt. Nu har Storbritannien infört samma skattesubventioner som i Kanada.
 
Per Strömbäck hoppas att det nordiska samarbetet ska ge dataspelsbranschen en större tyngd. Han gör också tummen upp för regeringens projekt med kreativa näringar som bland annat har tagit den svenska spelbranschen ut till mässan E3 i Los Angeles tillsammans med bland annat modebranschen och reklambranschen. Och Ewa Björling får beröm, trots att hon valt väg som inte är "framkomlig".
 
– Hon har gjort mest för oss av alla handelsministrar, säger Per Strömbäck.