Datainspektionen ska granska hur Google samlar in och använder platsdata från svenska användare. ”Vi arbetar ständigt för att förbättra våra inställningar”, säger Google.

Datainspektionen inleder tillsyn mot Google efter ”klagomål” från konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter. Kritiken handlar om hur Google samlar in och använder platsdata från användare av Android-telefoner. Uppgifterna om hur Googles metoder ska framgå i rapporten ”Every step you take”, från norska Forbrukerrådet.

”Det här är ett klagomål som lyfts fram av flera europeiska konsumentorganisationer och som potentiellt berör en stor mängd personer. Därför vill vi utreda detta för att säkerställa att Google har följt reglerna i dataskyddsförordningen”, kommenterar Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin.

I sin tillsynsskrivelse till Google listar Datainspektionen ett antal frågor som Google måste besvara.

Andrea Lewis Åkerman, ansvarig för kommunikation och public affairs på Svenska Google mejlar en kommentar:

”Platshistorik är som default avstängd, och du kan redigera, ta bort eller pausa den när som helst. Om den är på, bidrar den till att förbättra tjänster såsom trafikinformation för din pendling. Sätter du den på paus, klargör vi att vi fortfarande kan komma att samla in och använda platsdata för att förbättra din Google-upplevelse, beroende på dina individuella telefon- och appinställningar. Vi gör det möjligt för dig att styra platsdata på andra sätt också, inklusive en Google-inställning som heter Webb- och appaktivitet, och på din enhet. Vi arbetar ständigt för att förbättra våra inställningar, och kommer naturligtvis att svara på regulatoriska frågor”.