Anders Hagquist, kommunikationschef för riksdagen, berättar att den felaktiga informationen beror på ett fel i riksdagens databas Pops, som ska hålla reda på alla ledamöters uppdrag.
 
– Databasen var utvecklad för kammarsystemet och då hade alla ledamöter ett slutdatum. Efter hand har man lagt in uppgifter om partiuppdrag. Men systemet kräver ett slutdatum. Då har man lagt in ett fiktivt slutdatum som flyttas fram manuellt i fyra år. Systemet säger till när det börjar bli dags att flytta fram datumet. Här blev det ett misstag.
 
Systemet fungerar så att när ett slutdatum närmar sig, så visas det ut från it-systemet på Riksdagen.se. Det skedde nu för Jan Björklund och Annie Lööf.
– Nu håller vi på att göra en omprogrammering av grundsystemet så man ska kunna lämna blankt på slutdatum. Men det är inte så lätt att göra, för ändringen kan påverka andra saker.
Aftonbladet högg direkt på informationen från riksdagens it-system, utan att kolla uppgifterna med Liberalerna.
 
– Jag kan förstå att det skapade funderingar, när det kommer ut och blir en stor nyhet. Alla förstod snart att nyheten som sådan inte var sann. Däremot frågade många om vi var hackade. Det var vi tvungna att undersöka. Vi kunde konstatera att så inte var fallet. Men det här felet ska inte uppstå egentligen, säger Anders Hagquist.