Den europeiska fordonsindustrin vill komma igång igen efter corona-stoppet och branschorganisationerna försöker nu enas om ett gemensamt startdatum.

Branschorganisationen Fordonskomponentgruppen har sonderat terrängen och berättar att den europeiska leverantörsorganisationen CLEPA har inlett ett branschsamarbete med den europeiska bilindustriföreningen, ACEA, för att hitta en tidpunkt för när produktionen kan köra igång igen.

Och får branschen som den vill kan produktionen vara igång redan i mitten av april.

”Italien ser vecka 16-17 som ett möjligt fönster trots deras situation, medan Tyskland talar om vecka 17. I Sverige verkar mesta gemensamma nämnare vara vecka 16”, berättar Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, i ett utskick.

Han brasklappar:

”Allt är naturligtvis beroende på folkhälsoutvecklingen var vi landar vi någonstans och hur vi koordinerat samtidigt kan starta en komplex industri och parallellt värna om alla de som ska göra jobbet. Det viktiga är att det sker samordnat genom alla led i värdekedjan, att man är samarbetspartners som agerar solidariskt med ett gemensamt mål att få hjulen att rulla igen”.

vecka 16 13-19 april
vecka 17 20-26 april