Claes de Faire som är chefredaktör för Mitt i-koncernens gratistidningar blir provocerad av att Schibsteds nyhetsaggregator Omni är ute och ber sina läsare om pengar under coronakrisen. ”Det är en skev och möjligen okunnig bild”, säger Omnis grundare och chefredaktör Markus Gustafsson.

Omni återger material från svenska och internationella källor, bland annat medier, och har hittills varit helt gratis. Men under påskhelgen drog Omni igång en insamling för att kompensera vikande annonsintäkter med pengar från användarna. Claes de Faire är inte helt bekväm med att Omni tar betalt för andras nyheter:

– Jag har all respekt för att man agerar på olika sätt i den här typen av panikartade situationer. Möjligen kan jag själv bli provocerad när det är medier ägda av multinationella företag som slänger fram håven. Inte nog med att de stjäl våra nyheter. Nu ska de ha pengar för det också.

– Jag tror inte att det spelar så stor roll vilken ägare man har. Alla mediebolag är svårt utsatta och behöver ta sig igenom krisen. Vi måste vara ett lönsamt bolag som kan finansiera vår journalistik och det skiljer inte oss från andra. Vi har högt ställda krav på oss från våra ägare, vilket nog alla har, säger Markus Gustafsson, och lägger till:

– Om Claes följer oss så ser han vilket journalistiskt högkvalitativt arbete Omnis redaktörer gör dygnet runt, veckans alla dagar. Detta oavsett om det handlar om coronakrisens utveckling internationellt eller i Sverige. Det är en skev och möjligen okunnig bild han har av vilket arbete vår 20 man starka redaktion gör dagarna i ända.

Själv har Claes de Faire inga planer på att ta in pengar från läsarna:

– Vårt läsarlöfte är glasklart och enkelt. Vi är lokala och vi är gratis. Det är i tuffa tider som strategier prövas och då gäller det att strategi inte blir tillfällig taktik. Att vi fortsätter vara just gratis och lokala gör att vi är en attraktiv kanal för våra annonsörer, säger han.

Omni, är ju en aggregator av andras nyheter, vad tror du om framtiden för den typen av tjänster?
Jag tror Omnis framtid är så ljus att Markus Gustafsson måste köpa nya solglasögon för kollektpengarna. Detta sagt utan ironi, säger Claes de Faire.