Christofer Fjellner skrev texten och ledde arbetet med att ta fram Moderaternas nya idéprogram.  Här ger han sin syn på reaktionerna.

Det var i lördags som Moderaterna presenterade sitt nya idéprogram, 35-sidiga ”Frihet & ansvar.

– Det togs emot oerhört positivt internt. De är tydligt att det finns en efterfrågan på värderingar i politiken. Det märks tydligt i Moderaterna.  Det är en stökig tid där den som sitter i regeringsställning ska genomföra snabba åtgärder och kan tvingas förhandla med partiet man inte har något ideologiskt gemensamt med. Många går vilse och man säljer sin själ för att behålla makten, säger Christofer Fjellner.

Han tycker att han har fått ”väldigt fin respons på inte minst ledarsidor som är Moderaterna närstående”.

– Sedan är det lite olyckligt att många kommentatorer vill reducera idéprogrammet till frågan vad jag tycket om invandrarna, till viss del på förekommen anledning. Men det saknas förmågan att intressera sig för de stora dragen. Jag har noterat att Erik Helmerson mindre skickligt än mina barn har gjort ett kollage av idéprogrammet för att visa hur Moderaterna och Sverigedemokraterna blir allt mer lika. Men DN kan inte med hedern i behåll påstå att texten i idéprogrammet är ett bevis på det, säger Christofer Fjellner och lägger till:

– Det känns som det finns ett narrativ i den politiska miljön. Då sätts idéprogrammet in i narrativet i stället för att man läser det som står där.

I stället får Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg en kanske oväntad moderat klapp på axeln.

– Han har en mer begåvad analys om att idéprogrammet är kopplat till många skeenden i Moderaternas historia, säger Christofer Fjellner och lägget till:

– När man skriver en text vill man att folk ska läsa texten. En del verka inte ha läst texten och försöker kommentera texten utifrån händelse i omvärlden snarare än själva texten.

Idéprogrammet ska nu ut på remiss i partiet för att diskuteras på Moderaternas arbetsstämma hösten 2021.

– Jag skulle bli förvånad om man gör om förslaget i grunden, jag hoppas det står sig hyggligt.

Mer filosofiskt försöker Christofer Fjellner få in lite optimism i politiken.

– Ibland känns det som alla partier odlar dystopier och berättar att allt går åt helvete och att de bara själva kan göra något åt det. Miljöpartiet är ett dystopiskt parti, även Sverigedemokraterna och till och med Centerpartiet och DNs ledarsida odlar dystopin. Det ska inte ligga för oss Moderater. Vi ska stå för en hoppfullhet och framtidstro. Mycket av dagens politik blickar bakåt och handlar att återskapa någont, en balans mellan människor och natur, jämnlikhet eller en nationell gemenskap man hävdar försvunnit. Moderaterna har varit konservativa men aldrig reaktionära. Det har alltid funnits framtidstro och optimism och hoppfullhet och det har jag försökt fånga i programmet.