Nyheter Idags grundare Chang Frick författade det sms som fick de tunga medierna att rapportera den felaktiga uppgiften att Rossana Dinamarca skulle kandidera som partiledare för Vänsterpartiet. Han lekte även med tanken att åberopa källskydd i Rossana Dinamarcas namn, ”men det hade känts oetiskt”, berättar han.

När den man som fått Rossana Dinamarcas gamla nummer blivit nedring i går och hört av sig, var inte Chang Frick nödbedd. Här hade han chansen att spela de traditionella medierna ett spratt.

– Den här killen har ju blivit jagad av en lång rad journalister och behöver hjälp med att svara. Han skriver att det är Rossanas gamla nummer, men DN-journalisten ger sig inte och frågar om han kan vidarebefordra frågan. Även nu på morgonen fick han ännu ett sms från Svenska Dagbladet. Det är klart att det är besvärligt för honom. Han har ett jobb och behöver telefonen till annat. Långt ifrån alla tycker att det är roligt att prata med journalister. Då ligger det nära till hands att dra ner brallorna, säger Chang Frick.

Chang Frick lekte även med tanken att åberopa källskydd.

– Då hade vi fått en situation där vi hade kunnat använda en väldigt stor plattform för att få ut saker. Vänsterpartiet har ju gjort ett utspel om att man vill sätta ännu hårdare mot regeringen och rentav är beredda at fälla den. Tänk om vi hade tagit det ett halvt steg till i tangentens riktning, då hade vi med Rossana som hemlig källa fått ut det i DN, SR och det hade skapat en förväntan internt på Vänsterpartiet och Rossana hade inte ens vetat att hon är den hemliga källan. Ingen hade vetat och då kan det inte dementeras. De hade vi kunnat pusha på hårdare för en regeringskris, om man har den läggningen. Men det hade känts oetiskt.

Dock testades tesen.

– Han skickade ett sms till en Expressen-journalist för att se om de skulle gå med på källskydd.

Hur gick det?
 – Det kom aldrig något svar.

Hur tänker du nu när du ser utfallet?
 – Det blev som jag hade hoppats, säger Chang Frick och lägger till:

– Men om man hittar på ett hyss, måste man se till att det inte skadar någon och framförallt inte Rossana Dinamarca. Hon har ju inte själv bett om att situationen ska uppkomma. Jag tycker väl att den balansen lyckades vi bra med.  Diskussionen efteråt blev ju snarare smickrande för henne. Jag var också noga med att man måste kunna tala om det i efterhand. Det hade blivit konstigt annars.

Vad har du fått för reaktioner?
 – Folk skrattar och tycker att det är roligt. Det uppfattas väl som oskyldigt tilltag.

Vad säger detta om journalisternas agerande?
 – Det visar på ett starkt tunnelseende. Alla vill vara först med vem som går ut för på banan för att kandidera. Det är jättehett. Men när den där nerven slår till så skalar journalisterna bort många av de kritiska lager som de normalt har med sig. Det här visar att när journalister tävlar mot varandra om att få vara först ut, då är det som mest sårbart. Men det är ju mänskligt, säger Chang Frick, och lägger till:

– Däremot kan man fråga sig varför P4 Väst, som blev lurade för två år sedan, ändå jagar Dinamarca på samma telefonnummer.

Hur känns det för dig att ha iklätt dig Rossana Dinamarcas skepnad?
 – Haha, jag ska vara snäll. Jag ska inte säga något.  Det var någon som skrev i hennes kommentarsfält på Facebook att ’här kommer nyheten vi alla behövde’.  Det känns skönt att veta att Vänsterpartiet tänker så om grejer jag släpper.