Den 3-4 augusti håller partiet valkonvent vid Globenområdet i Stockholm dit det förväntas 800 centerpartister som ska lyssna på tak från partiledaren Annie Lööf och få ett valmanifest presenterat för sig. Av dessa centerpartister har hittills 440 sagt ja till att t-shirt och en plats i Pride-tåget på lördag. Redan i dag kör Centerpartiet i gång en rikstäckande kampanj på 875 utomhustavlor samt i sociala medier. Kampanjen ska bland annat stärka organisationen internt inför valet. Budskapet är ”Framåt för medmänsklighet” och bilden visar Annie Lööf.


Så varför är det så viktig för Centerpartiet att vara först ut med sin valspurt?

– Vi brukar vara bra på att spurta i val och varje gång säger vi att vi borde ha startat tidigare så att vi hade kunna nå ännu lite längre. Dessutom ska man komma i håg att det är en vecka kortare än förr till valet, säger Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar.
 
Hur tycker du att valrörelsen utvecklar sig?
– Det blir intressant att se när det drar i gång på allvar och hur mycket torkan kommer att betyda. Det ännu lite sommarstiltje, men vi vet att torkan få stora konsekvenser för bönderna och andra som är beroende av att det växer. Det andra är bränderna. Vi vet inte hur det kommer att slå mot valrörelse, som verkar vara otraditionell där lite händer och ekonomin saknar betydelse. Som vi ser det är det ett värderingsval där Centerpartiet vill ge en hoppfull bild utan att vifta bort de problem som finns.
Nytt för Centerpartiet är att partiet lägger ner så mycket kraft på att samtala med väljarna.
– Vi har jädra drag i organisationen med många nya medlemmar som vill vara med och kampanja. Insikten är att det inte räcker med att skicka ut 1 000 utskick. För att få nya röster krävs samtal och att folk får ställa sina frågor. Arbetet ( i Centerpartiet) sker mer systematiskt, planlagt och uppföljt.
 
Även dörrknackning är en del av samtalskampanjandet hos Centerpartiet i dag.
– Dörrknackning har varit en lite främmande fågel för vår organisation. Men i dag är det många fler som vågar sig på det.

Vad siktar du på för valresultat, tvåsiffrigt?
– Det vill jag inte spekulera i.

Vad har ni för saker på gång med Alliansen?
– Framförallt ett antal gemensamma politiska utspel.