Catharina Elmsäter-Svärd befinner sig just nu i USA som en del i ett partiarrangemang för Moderaterna i Stockholms län, där hon också är ordförande.
 
Igår twittrade statsrådet ut en bild från en lunch som hon och kollegan Maria Stockhaus haft med den legendariske rådgivaren Karl Rove.
 
– Lunchen var en del i det ganska späckade programmet för att dra lärdom av val och kampanjer, förklarar hennes politiske sakkunnige David Erixon.
 
Men Karl Rove är en inte helt okontroversiell person som gjort sig känd för att använda sig av negativa kampanjer, med bland annat anonyma flygblad som falskt anklagade motståndaren för en rad olika saker. Som rådgivare under förra presidenten George W Bush hamnade Karl Rove också i blåsväder ofta. Förutom sin inblandning i invasionen av Irak har han också kopplats till den så kallade ”Plamegate”-skandalen där en CIA-agents identitet röjdes av källor inom Vita Huset.
 
På 80-talet ska Karl Rove ha lärt Moderaterna samla in pengar och tidigare har det ryktats om att han hjälpt partiet inför valet 2010. På frågan om Moderaterna nu inleder ett samarbete med Karl Rove svarar David Erixon blankt nej.
 
– Hon har träffat en rad olika kampanjmedarbetare, kampanjstrateger, politiker, mediestrateger och olika typer av kunniga människor i USA. Catharina sover just nu, vill du ha mer information kan du få det senare i eftermiddag, säger han.
 
Deras lunch har dock fått en del socialdemokrater att reagera på Twitter. Bland annat skriver talskrivaren Anders Utbult (s): "Har du koll på vad Rove gjort under åren? Robotsamtalen? De falska flygbladen? De enorma smutskastningskampanjerma?" och hävdar att det är från honom som Moderaterna hämtar sina valtaktiker. Pezhman Fivrin, på partikansliet, frågar om hon inspirierats.
 
David Erixon har inte tagit del av diskussionerna men säger att det är ”viktigt” att träffa olika människor för att lära sig av dem.
 
Förutom Karl Rove ska statsrådet också ha träffat bland andra David Winston, chef för republikanska opinionsanalysföretaget The Winston Group och rådgivare åt republikanska talmannen John Boehner, digitala strategen och professorn Alan Rosenblatt samt Bill Clintons valstrateg Robert J Shapiro och andra, såväl Demokrater som Republikaner.