Partiledare Annie Lööf anser att Centerpartiet har fått ett ”skambud” från statsminister Stefan Löfven i regeringsförhandlingarna. ”Det var inget skambud”, säger Stefan Löfven.

”Socialdemokraternas svar på Centerpartiets politiska krav är tyvärr långt ifrån tillräckliga. Att S säger sig vara beredda att under mandatperioden gå C till mötes på ett fåtal punkter räcker inte. Med Socialdemokraternas nuvarande ingång är risken för stor att S kommer dra frågor i långbänk och inte genomföra de strukturreformer som är nödvändiga för Sverige”, skriver Annie Lööf på Aftonbladets debattsida.

Hon anser att Socialdemokraterna har ”kommit med ett skambud när det gäller en rad av de politiska krav som Centerpartiet fört fram”.

Annie Lööf accepterar inte läget:

”Centerpartiet är mot den bakgrunden redo att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Men vi är beredda att denna vecka ge S en sista chans att möta upp våra krav på politiska reformer. Det innebär att vi behöver tydliga besked från S på ett antal områden.”

På en presskonferens i riksdagshuset ger Stefan Löfven sin syn på att han skulle ha gett C ett skambud:

– Det är inte min uppfattning. Vi har gjort en seriös analys av Centerpartiets krav och vi kommer att röra oss för att göra detta (bilda regering) möjligt.

Han berättade att Socialdemokraterna även förhandlar med Liberalerna.

–  Men se har inte framställt kraven på samma sätt som Centerpartiet. De (Liberalerna) har fört fram ett antal punkter de vill förhandla om.

Stefan Löfven sade vidare:

– Naturligtvis ska alla partier i sådan här förhandlingar få med sig något hem att visa väljarna. Men man kan inte få allt. Då ska man inte gå in i en sådan här förhandling.

Även om partiledaren Jonas Sjöstedt lät förhoppningsfull häromdagen, så får Vänsterpartiet inte delta i förhandlingarna. I alla fall inte tillsammans med andra partierna.

– Nej, för det har vi gett uttryck för tidigare att kommer vi in i sådana här samtal är det de här fyra partierna (L, C, S och MP) som gäller. Självfallet är jag medveten om att Vänsterpartiet också har krav från sin sida.  Men de är inte med i samtalen på det sättet.

På fredag 7 december ska Stefan Löfven berätta hur han tänker bilda regering för talmannen med en ”uppföljande rapport” den 10 december.