När en programgrupp, bestående av representanter från Sveriges Byggindustrier och Byggnads, i förra veckan presenterade en rapport med förslag på ”ordning och reda i byggbranschen” målades den upp som en framgång av branschorganisationen.
Nu visar det sig dock att parterna inte alls är överens efter att Byggnads i dag sagt upp Byggavtalet.
I rapporten lades förslaget om ett huvudentreprenörsansvar, som innebär att huvudentreprenören på ett bygge ska ta ansvar för arbetsvillkoren hos underleverantörerna, en fråga Byggnads länge drivit. Men enligt Byggnads är åtgärderna ”långt ifrån tillräckliga”, och säger därmed upp avtalet som ett sätt att sätta tryck på Sveriges Byggindustrier.
Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, förvånas över Byggnads utspel.
– Vi har haft en arbetsgrupp som försökt ta fram ett förslag som ska ta bort problem med oegentligheter i entreprenadkedjor och vi har också infört ett huvudentreprenörsansvar eftersom Byggnads via en kollektivavtalsreglering i det här förslaget får full insyn och kontroll genom entreprenadkedjan, säger han och fortsätter:
– Men nu säger man att de vill införa solidaransvar, som de felaktigt kallar huvudentreprenörsansvar, och i arbetsgruppens utredningsresultat är det entydigt att det inte är möjligt eller förenligt med svensk lagstiftning. Ändå säger man upp avtalet med den hänvisningen. Jag ifrågasätter om de ens har rätt att göra, säger han.
Vad händer nu efter att de sagt upp avtalet?
– Det är alldeles för tidigt att säga något om. Vi har inte haft några kontakter med dem om det här. Nu måste vi analysera läget för att se vad vi ska göra i nästa steg.
– Det är alldeles för tidigt att säga något om. Vi har inte haft några kontakter med dem om det här. Nu måste vi analysera läget för att se vad vi ska göra i nästa steg.
Mats Åkerlind påpekar också att det dokument som tagits fram har skrivits på av bägge parter. Att Byggnads avtalsråd nu frångår det väcker frågan om vad det kan få för konsekvenser i förlängningen.
– Om man sitter och nattförhandlar så är man utsedd att också företräda sina respektive organisationer. Skulle våra underteckningar av kollektivavtal som tecknas på natten kunna ifrågasättas och vara ogiltiga då? Det tycker jag är märkligt.
Enligt Byggnads innehåller rapporten inget förslag om ett huvudentreprenörsansvar.
Byggavtalet löper ut sista mars. Därefter kan parterna vidta stridsåtgärder. Från Byggnads håll är dock varsel eller strejk inte aktuellt i dag.
Utvalda kategorier

Rolf van den Brink
DO JOBB
Dagens opinion söker praktikant inom marknadsföring och media
om oss Dagens Opinion riktar sig till engagerade och intresserade proffs inom opinionsbildning, kommunikation och samhällsförändring. Vår ambition är att utveckla, utmana och underhålla vår...